Causes Of Elevated Blood Sugar Levels

High blood sugar is one of the problems associated with diabetes. If left untreated, is a serious problem and is a major cause of diabetes complications.

Hyperglycemia occurs if the blood sugar level is higher than 200 mg/dL.

What are some of the causes ?

Factors that cause high blood sugar include:

  • Eating more food than is mentioned in your planned diet
  • Uncontrolled diabetes
  • Taking less of the oral agent or insulin than required
  • Emotional stress (workplace challenges or family conflicts)
  • Exercising less than required/planned
  • Certain medications
  • Physical stress (cold, flu or infection)
  • Surgery
  • Injury

What are the symptoms and signs ?

If you have hight blood sugar you may experience one of the following symptoms; however at times there are no symptoms at all. The common symptoms are:

  • Frequency in urination
  • Thirst
  • Dry mouth
  • Urination at night
  • Drowsiness or fatigue
  • Loss of weight
  • Increase in appetite
  • Slow healing of wounds
  • Blurriness in vision
  • Dry and itchy skin

There are times when the blood sugar levels become very high or have been high for a long time, in these circumstances there are a few additional symptoms which include:

  • Rapid loss in weight
  • Unconsciousness
  • Increased confusion or drowsiness
  • Breathing difficulty
  • Dizziness when you stand up
  • Coma

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    can gall balder cause elevated blood sugar levels?
    i’m 19 and been dealing with too many problem health wise. I just wanted to know can gall bladder or kidney issues make my blood sugar level go up. I normal at like 80 (normal) but now i’m 150 and i can’t eat or I drink 3 or 4 bottles of water but only pee 2-3 times in a 24 hour period. Thanks

    • ANSWER:
      If you are a diabetic, any inflammatory process/infection or illness will shoot your blood glucose levels up and an inflamed or infected gallbladder could potentially contribute to this.

  2. QUESTION:
    My 45 yr old sister is obese, Blood Sugar Levels high, Triglycerides high and Serious sudden vision problems.?
    My 45 year old sister recently had some pretty serious vision anomolies occur and I very worried about her and I want to make sure she gets the correct diagnosis and treatment right away.

    Here are the details:
    -45 years old
    -Obese her entire life
    -Inactive life style and very poor eating habits
    -Sudden Vision change last week…described at wavy and distorted vision. Serious enough that Dr. told her to not drive and get blood testing done immediately.
    -Blood sugar results 192 (normal range 65-139) Diabetic range starts at 199
    -Hemoglobin normal
    -Cholesterol 134
    -Triglycerides 163 (normal range 0-149)
    -Family history of Stroke (father)
    -She had some exams done in July to look at her Carotid Artery and they came back fine.

    My worry is this: Although the she is not technically considered diabetic yet she is having some pretty bad symptoms which I am worried are not due to her border line Diabetes. And, even though her Carotid testing done in July showed no plack I still feel that a stroke or impending stroke might be a possibility due to the fact that our fathers stroke did not originate from the Carotid Artery.

    So, not being a Physician but knowing a little about medicine I am thinking that she needs to have a CT to see if there is any sort of blockage in the brain or evidence of a stroke that has originated from somewhere else and thus cause the severe visual problem the other day.

    Of course an obvious issue is her elevated Blood Sugar level and her obesity, but I feel that something bigger is going on here that needs to be addressed immediately before it is too late.

    And of course she is at an elevated risk for one in addition to an MI given her elevated blood sugar, hypercholestremia, hypertension, and sedentary lifestyle (dvt for ex.) My initial inclination is to look to her blood pressure as a likely culprit for the visual disturbances.

    Please give me advise on what should be done to prevent something serious from happening besides the obvious obesity and high blood sugar.

    I am worried that she may have a stroke or might have had a small stroke already and that the docs might be missing something.

    Thanks for taking the time to read this and thank you in advance for your help.

    “A Worried Sister”

    • ANSWER:
      A stroke is a definitely possibility. My brother had a massive stroke at age 41, he had a healthy life style, worked outside all his life, but had elevated blood pressure and cholesterol. His only symptoms were dizzy spells lasting a few minutes and at one point had about a 15 minute episode of double vision.
      After the stroke (which he survived, but is totally disabled now) his neurologist told him that any time you had double vision or distorted vision, that a neurological cause needed to be explored.
      The first MRI done on my brother missed the blood clot that caused his stroke, but the one taken the next day showed the extent of it and the damage done.
      I think your sister definitely needs to have an MRI done to rule out a mini stroke.
      Even doing that may not be enough. My brother was in the midst of his stroke when he went into the ER but because of his age and he looked healthy, they did not catch it until the next day, long after the TPA could have been administered to reduce the damage.

  3. QUESTION:
    Does taking glucosomine cause your blood sugar to elevate?
    I’m diabetic and take metformin to control my sugar levels. I use diet and some exercise as well. Most of the testing comes back within normal ranges. However, having damaged knees, cartilage has become thinned or just gone thru wear and tear, I began to take a product called “Lubriflex” to help do some healing or cause less pain. It contains both chondroitin and glucosomine, plus hyaluronic acid. Now I see my sugar levels continuing to rise to almost 200 every day. I haven’t been able to find anything related to this product and elevated blood glucose levels. Would appreciate some links if you have them. Thanks!
    Thank you for the website. The only ‘added’ supplement was the Lubriflex and it seems my own sugar levels are creeping upwards. I do have a doctor’s appointment next week and will discuss this with him. Very much appreciated!

    • ANSWER:
      I’ve found a page that refers specifically to whether taking Glucosamine & Chondroitin will raise blood sugar levels. Click on the following link to see the page. (It has links to other websites with regards to this too.)

      After reading it, it appears, from reading the results of the study, that HbA1c levels (the blood test that gives an average of what your blood sugar level has been like over the previous 3 months) are NOT affected. It does go on to say, however, that “some studies have shown an increase in blood glucose levels with larger doses of glucosamine chondroitin.”

      I’m wondering whether you know that type 2 diabetes is actually a progressive illness? This means that your medication needs may well change over a period of time. This should NOT be seen as a failure on your part, but simply that things are changing in your body. For instance, your body may, in fact, become more insulin resistant as time goes on, plus, due to your pancreas having pumped out more insulin than would normally be needed, it ‘tires’ and becomes less able to produce such quantities.

      If you are regularly finding that your blood sugar levels are creeping upwards, it might be advisable for you to see your doctor and have your medication reviewed. (I’m assuming here that you’re still watching the amount of carbohydrates that you’re eating, and that you’re still taking exercise.)

      I wish you well, dear lady.

  4. QUESTION:
    Blood sugar is regulated by two pancreatic hormones, namely insulin and glucagon. When blood sugar rises, ?
    insulin is released; it binds to receptors and, through signal transduction, results in an increase in glucose uptake by cells, effectively lowering blood glucose. When blood sugar decreases, glucagon is released, binds to cell receptors, and causes glucose to be released into circulation. Diabetes mellitus is a disorder that results from excessively high levels of blood glucose. Type II diabetics have normal to elevated levels of insulin. What, then, might be causing the elevated blood glucose levels?

    • ANSWER:
      The elevated glucose level is caused by the inability of the cells to “take in ” the glucose and use it for energy. The glucose continues to circulate in the blood. It is more a problem with the receptivity of the cells that with hormone imbalances.

  5. QUESTION:
    Blood sugar is regulated by two pancreatic hormones, namely insulin and glucagon?
    Blood sugar is regulated by two pancreatic hormones, namely insulin and glucagon. When blood sugar rises, insulin is released; it binds to receptors and, through signal transduction, results in an increase in glucose uptake by cells, effectively lowering blood glucose. When blood sugar decreases, glucagon is released, binds to cell receptors, and causes glucose to be released into circulation. Diabetes mellitus is a disorder that results from excessively high levels of blood glucose. Type II diabetics have normal to elevated levels of insulin. What, then, might be causing the elevated blood glucose levels?

    A) inadequate insulin production
    B) defective receptors
    C) defective second messenger
    D) inability to regulate gene expression

    • ANSWER:
      B

  6. QUESTION:
    Did You Ever Wonder That It’s DEPLETED Or LOWERING Of NITRIC OXIDE Levels In The Arteries That CAUSES CHD?
    Maintaining great levels of nitric oxide in the arteries is what keeps HEALTHY and keeps them from developing harmful changes that lead to atherosclerosis and then to CHD.

    Smoking and elevated blood sugar go hand in hand with coronary artery disease . And guess what? BOTH OF THESE TWO THINGS DEPLETE NITRIC OXIDE SEVERELY.

    Maintaining really good nitric oxide levels are immensely important to arterial health. Excercise, the right kind can do this.

    Did you ever wonder about this?

    • ANSWER:
      Another rant without proof.

  7. QUESTION:
    Can high blood sugar cause these symptoms?
    Nausea
    Weakness
    Feeling faint
    racing heart

    I felt like this after I ate breakfast (bowl of cheerios and water) so I checked my blood sugar an hour after eating and it was 179. I didn’t check it before eating though. I’m pregnant and waiting to get my gestational diabetes test in a couple of weeks but have felt for a few weeks now that my sugar is off, so I’ve been testing it on my own. I checked it again at 2 hours and it’s 119 and I’m feeling much better. Is it possible that was all from just the elevated sugar level? Thanks.

    • ANSWER:
      I love to eat cheerios for breakfast. After I eat them it feels like my heart speeds up. I’m 20wks pregnant. I bought a glucometer and today an hour after I ate the cheerios with milk, my bs was 181. Those cheerios are crazy. What’s really in those things. If u look at the box they have a lot of carbs added up and add that to the sugar content they contain. It’s quite a bit, I always thought they were healthier than that, but I guess it doesn’t matter. No matter how healthy it seems always ck the carb and sugar content. Reck ur bs after 2 hrs and c wat it is. I’ve heard if it’s 140 or below ur ok

  8. QUESTION:
    What’s the connection between infection and elevation of blood sugars?
    I am a student nurse and I shadowed a WOC nurse today. She mentioned that infection usually leads to elevated blood sugars in diabetics (maybe normal blood glucose level people also). I’d imagine it to be something like the increased metabolic rate caused by most infection leads to elevated blood glucose, but I’m not sure. Any ideas?

    • ANSWER:
      It’s the “fight or flight” response. Cortisol naturally increases available blood sugar. In a non diabetic, there’s extra blood glucose produced during infection, but it does not significantly elevate the persons BGL due to plenty of available insulin and normal insulin sensitivity. Actually, any sort of stress will trigger this response. Read the source link for more info:

  9. QUESTION:
    Bllod sugar level and metabolic syndrome?
    My blood test came back and said my blood sugar level was 166, pre-diabetic they said. Well now I read that soda can give you the same symptons and cause metabolic syndrome, I do drink about 6 cans of diet soda a day, what do you think? I am stopping the soda and switching to coffee!

    Cannot go back for another blood test just yet, had cortizone injection in neck, this will elevate blood sugar leveles also, had 2, one more left, then blood test.

    • ANSWER:
      Instead of switching to coffee, make green tea and drink it as iced tea.

  10. QUESTION:
    I just had a C5, C6, C6, and T1 cervical fusion 17 days ago and something strange happened.?
    The results of my blood test taken during my hospital stay revealed blood sugar levels between 200 and 250. I am not a diabetic. After the nurse administered an insullin shot in my belly, the levels went back down below 150. Since I wasn’t a diabetic, they told me the elevated blood sugar levels were the cause of the steroidal medication I was receiving for swelling. When the steroid was administered, the blood sugar rose, and if it rose higher than 200, I received more insullin. I am 5’9″ 200 lbs., overweight by my standards by 20-25 lbs. However, I have a muscular stature. My maternal grandfather, mother and now brother had or have the disease. I hear this may be pre-diabetes? As soon as I get through my neck recovery, I will get back to exercising again. And, I am going on the South Beach diet. I heard my pancreas won’t fight enough to lower the blood sugars when I am given steroids? I’m going to my primary care doctor for an appointment next week. Levels now can be as high as 125.

    • ANSWER:
      Steroids are known to increase blood sugar levels in Diabetics. Did they do any blood work before your surgery ( pre-op) ?? Did it include a FBS ( fasting blood sugar) ?? Generally, prior to surgery, there are blood tests done. A complete blood count ( with or without a differential ), Electrolyte Panel ( checks your potassium, sodium, chloride, and carbon dioxide), sometimes the Doc may check your blood clotting levels. Did your relatives that you mentioned, become a Diabetic later in life ( Adult Onset Diabetes)?? This can occur because of lifestyle habits. Poor diet, lack of exercise and being overweight. I would recommend that you discuss this with your Doc. Before taking on an exercise routine, consult with your Doc. Perhaps, your Doc can refer you to a Nutritionist. I hope that this helps.

  11. QUESTION:
    Can you be treated and cured if you have high levels of catecholamines toxicity which is causing svt?
    High catecholamine levels in blood are associated with stress, which can be induced from psychological reactions or environmental stressors such as elevated sound levels, intense light, or low blood sugar levels.

    Extremely high levels of catecholamines (also known as catecholamine toxicity) can occur in central nervous system trauma due to stimulation and/or damage of nuclei in the brainstem, in particular those nuclei affecting the sympathetic nervous system.

    I have svt and I KNOW that im getting some sort of adrenaline rush which is setting off my svt. Ive been in a store with bright llights and off it went. LIke I was shot up with adrenaline. What can be done so this doesnt happen? And has anyone else had this before.
    I have been diagnose. I have svt.

    • ANSWER:
      Go to your Dr and get your levels measured . If it’s at all possible try to have your bloodpressure checked when this occurs. High levels of catecholamines can occur with some diseases also. I think you should wait until you have blood and urine tests done to confirm your diagnosis.

  12. QUESTION:
    How to reduce increased level of uric aci?
    Recently I had a routine analysis of my blood. The uric acid level is found to be 8mg/dl while the maximum should be 7 mg/dl. should I bother about this? what causes this?
    I had slightly elevated fasting blood sugar levels two years back which I have brought down to 108 now with avoiding sugar totally.
    I do have alcohol only once in a week that too maximum of 120ml in one session.
    I feel pain in both my knee joints. Is this because of excess uric acid of more weight.

    I am 176 cms (5feet and 11 inches) tall and weight 93 kilos.
    Please help what to avoid in case my uric acid is causing knee pain

    • ANSWER:
      Reduce your intake of sugared drinks. A higher intake of added sugars or sugar-sweetened drinks leads to higher blood levels of uric acid
      Vitamins C can also be helpful
      I hoped I helped :)

  13. QUESTION:
    Is there such a thing as latent diabetes?
    I have a strong family history of diabetes and as I grow older, I understand that there’s an increased risk of developing Adult Onset (Type II) diabetes. Is there a threshold that when blood sugar levels reach a certain point, one will develop diabetes? More pressing is the question: Can stress help to trigger or precipitate diabetes? I understand that elevated stress levels can trigger elevated adrenalin levels. Is there a cause and effect relationship between these two factors

    • ANSWER:
      Stress does contribute to diabetes in that cortisol and other stress hormones block the action of insulin. Less insulin means higher blood sugar. There are probably other stress pathways at work, too, which we don’t yet know about.

  14. QUESTION:
    Has anyone had this problem before?
    My 9 yr old son was admitted into the hospital with pneumonia and elevated blood sugar.. They thought at first he was a diabetic but after one dosage of insulin his blood sugar dropped to normal so after 2 days in the hospital and continous blood sugar checks they release him and tell me he had a condition called stressed induced hyperglycemia.and it was caused by him being sick. so that was a month ago I took him to a follow up appt and now they want to do a oral glucose tolerance test and since he is also 6 lbs underweight a sweat test for cystic fibrosis even though he had one as a baby due to a viral infection and it was negative.They have run so many tests they did a test on him that monitors the blood sugar levels for the past 6 months and it came out normal they even tested him for celiacs disease which he does not have… Has anyone ever gone through this?I could see it if he showed symptoms of CF but he doesnt.Other than being thin..He is seeing a nutritionist next week.

    • ANSWER:
      I believe they are erring on the cautious side of things. If they find something, the earlier the better. that can make all the difference.

      I would ask why they are doing all the tests and if the tests are really needed with the track record already shown. If you need to, get them to give you materials and tell it to you in plain language unless you can understand the medical jargon.

  15. QUESTION:
    can sudden stress,poor eating,eating lots of candy,suddenly cause a rise in blood sugar in a healthy person?
    I’ve never been diabetic.But I had a few very stress events happen back to back, my breast implant ruptured, took a long time before I could get the funds to fix it, then days after my surgery, I was @ my sister’s bedside for a week in ICU(round the clock) didn’t have any thing to eat but candy, I ate LOTS of candy, then she died. just days after the funeral I had to have a complete medical phyiscal and it showed my blood sugar was elevated (102) Will this come down immediately with improved conditions in eating habits, exercise etc. taking ginseng, cinnamon powder, vitamin’s primrose oils. How long will it take my blood sugar to be at a normal level again? or do I have cause for worry?

    • ANSWER:
      If you have a diabetes risk factor in your life, extreme stress can most certainly be a factor in developing diabetes sooner than you may have without the stress. It is not a cause, but can be a contributing factor. 102 is not a high blood sugar reading, in fact it is a good one.. Just watch your diet. Ginseng, connamon, and primrose have no clincal proof that they help diabetes at all. Watching your diet and exercising will help much more. I don’t think you have anything to worry about.

  16. QUESTION:
    Could my doc have caused my miscarriage?
    I have a question –

    I was in the hospital on Wed. for dehydration due to being so sick w/my pregnancy, (at that time I was 14 wks pg. This is my 6th pregnancy and my 1st miscarriage). My doc gave me bag after bag after bag of glucose water in my IV and later on blood was drawn for various reasons and a nurse came in and stopped my IV mid-bag and hung a dif. one. I asked about it and she said it had potassium in it and when I asked her why they weren’t finishing off the other bag first, she said it was b/c my blood sugar level was elevated. It was 338!!! And I am NOT a diabetic, nor have I ever had gestational diabetes w/my other 5 pregnancies!!! As soon as they stopped the glucose drip, my levels came soaring down immediately. About an hr later it was in the 160′s and an hr after that it was 109 and has been normal ever since. That evening the doc couldn’t find my baby’s heartbeat so she wheeled in an ultrasound machine. My baby had died!

    I was told by someone else that high blood sugar can cause a miscarriage, is it possible that my doc caused the miscarriage by not regulating how many bags of sugar water I got? Or did the baby just die on his own? (Yes, it was a boy…I got to see/hold him). The last time we heard the heartbeat was a week ago, haven’t tried to hear it again until this last Wed. when we found out it was gone…

    • ANSWER:
      High blood sugar over an extended period of time can cause problems during pregnancy. I really don’t think the glucose drip caused your miscarriage.

      *Twins due 7/16!* : They may not check blood glucose levels if they don’t feel a need to. Unless a person has a history of any form of diabetes, it wouldn’t normally be an issue.

      This is what is wrong in the medical world today. Everyone wants to blame someone/something when a baby dies.I’ve had 2 miscarriages so I understand wanting an answer when this happens. Sometimes we have to accept that things happen and there simply are no explanations.

      EDIT: People, STOP! One instance of elevated blood glucose will NOT KILL A BABY! I am a Type 1 diabetic and on insulin. I was carefully monitored and had stellar blood glucose levels and I miscarried anyway. I was concerned too about ANY time my glucose went up, but when it’s brought back into control, it’s fine. The problems come into play when a woman is out of control with her diabetes before and during her pregnancy, and many times SHE has problems more than the baby does. There are many other potential causes of this miscarriage. That one time blood sugar issue would least likely have caused this.

      STOP suggesting a law suit. That’s ridiculous.

      Edit again: I had an ultrasound and we heard the baby’s heart beat. The next day I had my initial prenatal visit and a pap was done. Two weeks later an ultrasound was done and the baby had died, approximately 2 weeks prior. Should I SUE the doctor who did my pap? I don’t think so.

  17. QUESTION:
    Hypoglycemia and elevated CPK levels?
    I had a test done on my CPK and found that it was nearly 2,000, then I had my blood sugar taken and it was 72. Is it possible that I am hypoglycemic and that would cause the high elevations of my CPK? If so, what is the next step to take?

    • ANSWER:
      a blood sugar level of 72 is normal for a normal person, that is one who is not diabetic. that is all i can tell you about it. you are hypoglycemic if its lower then 70 i think it is, or maybe 68, if again you are a healthy person. but my boss gets hypoglycemic when his sugar goes to 120 something, only because hes diabetic. google it

  18. QUESTION:
    Heart Problem or Something or just Anxiety?
    so ill give you a little backstory im a male 23 years old abit overweight, so it all started about 2 months ago i was at my friends house we were playing a card game (magic the gathering) it had been quite stressful day as i just came back from a tournament from playing that game and i just wanted to play some casual games with my friend so about 8 games in just starting the 9th i smelt somethin like toast and like cofee cooking i immediatly stood up and was like you smell that and he said what i said it smells like toast and hes like no then all of a sudden my forehead felt like it was being squeezed and my chest as well and my heart was just racing i told my buddy to call an ambulance right away i thought i was having a heart attack. the squeezing in the chest stopped after about 5 seconds and the forehead as well heart still pumping than the squeezing came back in the forehead for about another 5 seconds and went away i went outside and laid on the grass waiting for help the firetruck showed up and they gave me oxygen and asked me what was happening they checked my pulse and blood pressure both were high so the paramedics came and they did the same.
    They took me to the hospital and they checked me out on the ecg and did blood work, ecg was normal the blood work came back said that one of the thyroid hormone thing was abit high and i had a abnormal high white blood cell count. they also did an ultrasoud of the heart and found nothing unusual so they released me about 5 hours later. so i made a appointment with GP and talked about the results from the blood test and he got me to get another blood test for the thyroid so i did and i didnt hear anything back from it so i assume it was normal. so about a month goes by and im playin a computer game than all of a sudden i smelt like someone was smoking near me but no one smokes in the house so i looked out my window and i didnt see anything and than it happened again my heart began to race and squeezing in my forehead about the same time as before but less intense so i got my dad to drive me to the hospital since it was late at night i got admitted and they did another ecg blood work both came back fine also did a chest xray and they didnt find anything abnormal so they released me and told me that it could have been acid reflux or a muscle spasm that could have caused the pressure. so i was relived.

    so a couple days ago im at work its nearing the end of the day i just want to go home lol and i am building a mantle for our display area and then all of a sudden i felt hot and heart was racing i didnt pay much attention since it coudl have been just the fireplaces that we have in the showroom on that was making it hot but than i began to worry i went to the bathroom and put water on my face treid to calm myself down by breathing deeply didnt seem to work so i went back to work than it felt like it was getting worse so i went into the office were people were just incase something did happen i wasnt alone and then all of a sudden it happens again so we call the paramedics and they come get me just like last time i had ecg and blood work ecg came back normal with (sinus tachyardia) and the bloodwork was okay blood sugar fine. elevated levels of creatine, and a little low potassium. so they set me up with a cardiologist and got an appointment he looked at the records did some tests everything looked fine he sent me to get more blood tests and gave me a holter monitor for 24 hours which im waiting for the results he also set me up with a neurologist to do a eeg on my brain see if there is any problems there. i got the bloodtests done for serum electrolites, and tsh and if its abnormal test free t4 also fasted for 10 hours for diabetes check just to be safe. i also have a 24 urine test i still have to do and a aldosterone / Renin ratio test that i need to get an appointment for. now i just been obsessing with looking up symptoms on the internet and that just seems to make it worse. i should also add i have a resting heart rate of 84-90 and last i saw for blood pressure was at the hospital at the last visit was 139/90, i also try to exercise for 30 mins 5 days a week. so yeah i just want some input. thanks a bunch

    • ANSWER:
      anxiety, over working and olfactory hallucinations which is encouraged by the mild thyrotoxicosis, after the cardiologists final opinion you need a thorough counselling by a clinical psychologist.

  19. QUESTION:
    WHY is everything so cholesterol – centric on this site?
    WHY not focus on things that CAUSE CHD? Things like elevated fasting blood sugar, blood pressure, poor nitric oxide levels, 3 things of all far greater importance than cholesterol

    • ANSWER:
      They do contribute to heart disease as well as lipids.

  20. QUESTION:
    Diabetes during pregnancy?
    I am 27 weeks pregnant. I had my glucose test and the nurse called back and said that my blood sugar levels were slightly elevated but that it doesnt mean i have diabetes, it just means they need to run more tests. i have never had diabetes and it doesnt really run in my family…. i have heard of gestational diabetes but what are the chances of me actually having diabetes when the results of the new test come in? is there anything that causes too much sugar in the blood besides insulin problems (ie. eating too many sweets) that i can stop doing to prevent getting diabetes?
    also… if i do have gestational diabetes, will it go away after i have my baby?

    • ANSWER:
      You may have gestational diabetes, but try not to worry about it until the results of the new tests come back, because that first one might have just been a fluke and you’d be worrying for nothing. If you do have it, then at least you’re pretty far along and won’t have to mess with it for too much longer. For most women with gestational diabetes, it goes away shortly after giving birth. But some do eventually develop full-blown diabetes…it does increase your risk. Make sure to get back to a healthy weight within a few months after birth, and that will help minimize your risk.

  21. QUESTION:
    what does this mean about sugar?
    Health Issues: Simple sugars have been documented to contribute to and/or aggravate health problems, including: asthma, mood disorders, mental illness, nervous disorders, diabetes, heart disease, gallstones, hypertension, and arthritis.
    Insulin Impacts: Sugar raises insulin levels, inhibiting the release of growth hormones which depresses the immune system. Further, too much insulin promotes the storage of fat, so that when you eat foods that are high in sugar, you’re enabling rapid weight gain and elevated triglyceride levels, both of which have been linked to cardiovascular disease.
    Degenerative Disease: Sugar has no real nutritional value (minerals, vitamins and fiber) and as a result, has a deteriorating effect on the endocrine system, causing sugar consumption to be one of the 3 major causes of degenerative disease.
    Cancer Culprits: Turns out that cancer’s preferred fuel is none other than glucose. Controlling one’s blood-glucose levels through diet, exercise, supplements, meditation and prescription drugs – when necessary – can be extremely important to a cancer treatment program.

    • ANSWER:
      There is a book called “Sugar Blues” by William Dufty.
      The whole book is about the not so nice things about sugar.
      It even discusses how the demand for sugar was one of the corner stones for slavery in the U.S.

  22. QUESTION:
    Reye’s Syndrome survivors?
    I had Stage IV Reye’s Syndrome in the early 70′s. As an adult, I have experienced extreme low blood sugar readings (in the 30′s) followed elevated readings (only as high as 150). I was first told I was diabetic but then later dx’d as reactive hypoglycemia. The stages of Reye’s syndrome affected the body by low blood sugar and elevated enzyme levels (which induced brain swelling into coma). I was wondering if any survivors have had any hypoglycemic or blood sugar problems afterwards. I can not seem to get my levels elevated and it is causing fainting and weakness (if) I am not pro-active at all times.
    well,looks like i will extend this question and hopefully someone will read this that may have any answer. The only answer so far is just telling me about the disease I had, which I very aware of. Thanks anyway.

    • ANSWER:
      Reye’s syndrome is a rare form of acute encephalopathy and fatty infiltration of the liver that tends to follow some acute viral infections, particularly when salicylates are used. Diagnosis is clinical. Treatment is supportive.
      Please see the web pages for more details on Reye’s syndrome.

  23. QUESTION:
    Can Polycystic Ovarian Syndrome go away?
    I went on the pill when I was 16. I was on it for 4 years for the duration of a relationship. When we broke up I went off the pill. My skin broke out, I gained a ton of weight, I didn’t have a period for almost a year, I had insulin resistance, elevated testosterone levels, dark skin on my armpits and one ovarian cyst that put me in the hospital. My doctor told me I had PCOS and there wasn’t much I could do about it except go back on the pill. I refused because I was sure that this is what caused my problems in the first place.

    Now it has been about 18 months since I’ve been off the pill and I’m finally back to normal. No acne, regular periods, 112 lbs at 5’5. I haven’t had any blood work done, so I don’t know if my blood sugar or hormone levels are normal, but I assume they are since I’m having regular periods and the dark patches under my arms are gone (a sign on insulin resistance).

    Do you think that my “PCOS” has gone away or do you think I still might have it? Or do you think this was just a bad reaction to my hormones stabilizing after being on the pill?

    • ANSWER:
      Its possible that if you worked to lose the weight you have lost, that that has been what has gotten you back to regular. This is often the most natural way to get back to having normal periods and altering your hormone levels.

  24. QUESTION:
    Can Hypoglycemia elevate my CPK levels up to 2000?
    I had a test done on my CPK and found that it was nearly 2,000, then I had my blood sugar taken and it was 72. Is it possible that I am hypoglycemic and that would cause the high elevations of my CPK? If so, what is the next step to take?

    • ANSWER:
      CPK is a protein that is found in muscle cells. If muscle cells are damaged for reason then CPK is released into the blood and therefore your CPK levels go up. Hypoglycemia is not known to elevate CPK levels, unless it is prolonged and this would lead to damage of other organs (eg. the brain).

      There are many things that can elevate CPK. Anything that causes damage to muslces can cause an elevated CPK. Some people can have mildly elevated CPK for unknown reasons, but this is usually mild elevations in the 200-800 range. Medications can also cause it, especially the statin medications for cholesterol. Other causes include alcohol, cocaine, genetic diseases of muscle (eg. Muscular dystrophy), autoimmune diseases (Dermatomyositis) and several other rare causes. Elevated CPK is usually evaluated by reviewing your medications, blood tests and sometimes even a muscle biopsy. I hope this helps answer your question.

  25. QUESTION:
    What can cause a high pulse rate and slightly low blood pressure? And what might they do for it?
    My pulse always ranges between 110 and 150 at rest and my blood pressure is staying around 100/60. I have been having some dizzy spells and some pressure in my chest and I am so tired of waiting.

    As far as test results so far, my liver enzymes were slightly elevated along with my blood sugar. The ECG was normal except that while they were performing my test my heart rate was about 130. They said it isn’t white coat syndrome because it would have slowed down after a few minutes.

    They put me on a 24 hour halter monitor and I am awaiting the results of that.

    I have had issues with my heart about 7 years ago, the doctor let tests results sit on his desk for 2 weeks and there were high troponen levels. They did a stress test and it came back okay, but they never did anything about it.

    I am 34 years old. Most doctors don’t look twice because women at this age are protected by hormone levels until they reach menopause, but I only menstruate about 2-3 times a year, so I think this could be a key factor too.

    Anyway, any information that I can find will help. I can’t stand waiting.
    Thanks. I am only on medicine to help me sleep and this should slow it down, but doesn’t. I don’t do caffeine, because my body reacts to an extreme when I do.

    • ANSWER:
      One cause of an increased heart rate and decreased blood pressure is dehydration and dramatically increasing your daily water intake may change these numbers a little. But, I do not believe this is the primary cause of your problems. You have some sort of electrical conduction problem with your heart which allows the fast heart rate. There are medications which can slow this heart rate down but they need to know what this rhythm is (sinus tachycardia vs supraventricular tachycardia) in order to prescribe the correct medications. Your holter monitor should give then an idea of what is going on and then, hopefully, they will prescribe the correct medications for you. And, as your heart rate decreases, you should see a slight increase in your blood pressure. In the meantime, avoid smoking, caffeine and any prescription drugs (cough medications, etc) or street drugs which can contribute to this high heart rate.

  26. QUESTION:
    signs of early pregnancy!!! taken from the net! a good list!!?
    I am overdue for my period and experiencing cramping, headaches, pimples, fatigue, gas, going to the toilet more often and many other symptoms, Yet i am unsure whether i am just due for my period or could i be pregnant.. I am only at the 4-5 wk mark so have no real clue as yet! I came across the list below on the net! Thought this might answer a few Q’s in regards to the symptoms and the ppe who ask could they actually be pregnant or not this month!

    You may start noticing pregnancy symptoms and/or be able to detect pregnancy after implantation, which occurs from around 7-10 days post ovulation. If you have conceived, the embryo starts to produce hCG after implantation and not before, so it is not possible to detect pregnancy or have pregnancy symptoms before this time. So the longer you wait to test after ovulation, the more accurate the result will be and the darker the potential positive test line may be. Pregnancy testing should ideally be done from the day your period would have been due.

    What Pregnancy Symptoms Might I Experience?
    Below is a list of pregnancy symptoms which you may find signal pregnancy for your own body. Remember, every woman and every pregnancy is different, so there’s no need to panic if you don’t have all of the listed pregnancy symptoms. I had absolutely no noticable symptoms (apart from not having a period) with my second pregnancy until 11 weeks.

    High BBT (Basal Body Temperature)
    If you regularly chart your cycle and take your temperatures, you will notice that your BBT will remain high throughout your luteal phase. Progesterone causes your BBT to rise upon ovulation and stay elevated should you be pregnant. If you are not pregnant, your BBT will drop right down and you’ll get your period as normal.

    Missed / No Period
    One of the first pregnancy symptoms you may notice is that your period does not arrive. While this symptom is one we most commonly associate with pregnancy, there may be other reasons why a period hasn’t arrived, for example high levels of stress, major illness or surgery. On the other hand, it’s possible to continue to have your periods during pregnancy. Some women may bleed for just a few months or even their whole pregnancy. (See our topic on Bleeding in Pregnancy for more information).

    Morning Sickness
    Another well known pregnancy symptom is morning sickness. Don’t let it’s name fool you – morning sickness can pay you a visit any time of day, so make sure you eat enough and avoid letting your blood sugar levels drop. Ginger is a great natural remedy for nausea so it’s worth a try, although some women find that nothing seems to help their morning sickness, which normally hangs around for the first trimester before getting better or if you are unlucky, the second trimester or even whole pregnancy. (See our topic on Common Pregnancy Ailments for more information).

    Breast Changes
    From very early on in pregnancy a symptom you may notice is changes in your breasts, including:

    •Nipples may be tender and sensitive – some women describe their nipples to be irritatingly sensitive!
    •Breast may be sore and / or lumpy
    •Nipples may deepen in colour
    •Veins may become more noticeable and enlarged in the breast area
    •Areolas may darken (circles around your nipples)
    •The little ‘bumps’ on your areolas (Montgomery’s Tubercles) may increase and / or enlargen
    Increased Cervical Mucus
    A surge in progesterone often results in a surge of creamy cervical mucus production. Some women may notice a little, and some notice much more.

    Fatigue
    When you first become pregnant, your metabolism steps up a few gears in order to support your developing baby as well as your own body, which creates one big workload! You may become so immensely tired that you feel that you need to sleep more than usual. Not only that, but the hormone progesterone which is required in high levels during pregnancy has a sedating effect. No wonder you feel so very tired! If you need to rest or sleep, don’t fight your body – it needs it!

    Frequent Urination
    As soon as a week after conception, you may notice yourself dashing off to the toilet more often, only to find that you’re urinating small amounts! This happens because the embryo starts to secrete the pregnancy hormone hCG, which signals for the blood supply to increase in the pelvic area. This results in the bladder becoming irritable and it passes even small amounts of urine. You may find you will wake in the night to urinate more often than usual.

    Cramping
    This symptom of early pregnancy can also be an unnerving one for parents-to-be, as often there is a fear of miscarriage. However even when not pregnant, your uterus is continually contracting. When pregnant, the foetus grows and pushes against the walls of your uterus, which causes it to contract – this is very normal.

    If the cramping is accompanied by bleeding, see your doctor who can assess the situation to see if you may be having a miscarriage. However do n
    i took a home pregnancy test a couple days ago but did it in the arvo.. showed neg… i think i will go to the drs this week if i keep feeling like i am
    I guess my Main symptoms atm, are i
    - have cramping, tonight its been constantly ever since i got home from work..
    - i am going to the toilet to urinate More often!
    - i am getting pimples
    - more tired
    - hot flushes
    - cranky
    - gone off smell of coffee and often feel ill after drinking it
    think this is about it! still thinking could it all be in my head or is my period around the corner.. am doubtful as the test i did here turned out neg!

    • ANSWER:
      With my first pregnancy, somehow I “knew” I was pregnant. I felt fuller in my pelvic region (it was not like my stomach was full or anything), but I had only a handful of other symptoms. Going to the bathroom often is one, but it is a bit misleading – its sometimes not such a huge ‘urge’ to go like they describe in books. My basal temperature was higher, but you have to use a Basal thermometer to see it (and you need to have taken your temperature daily before getting pregs too so you can compare).
      With my second, I had major fatigue right away, but no ‘feeling’ or anything. I found out I was pregnant a few days after being extremely tired (like falling asleep during dinner tired!).
      Take a test – you are past your period due date, so you should get a very accurate reading.

  27. QUESTION:
    Cushing’s Syndrome???
    My mother is convinced that I have Cushing’s Syndrome… but she also is quick to diagnose herself and other people, so I don’t know if I should take her seriously. I recently had a physical, including the blood & urine tests. Does anyone know if the routine tests would detect any symptoms of this disorder? I do have some of the symptoms… including constant weight gain, obesity, and over the past year and a half I have noticed my weight has been settling in my mainly in my belly… ( I never used to carry weight there before, as I had an hour glass shape.) I recently had surgery in my mouth in which I couldn’t hardly eat anything… and I only lost about 2 lbs for a day then gained it back. I also take medication on a regular basis for asthma, but my doctor has told me that it shouldn’t cause weight gain since it’s only an inhaled steroid. Also, I sometimes have really high blood sugar levels… but other times it goes really low, and my cholesterol has been elevated too. And I have this hump that has been forming at the back of my neck. My blood pressure goes really high occasionally as well.. but usually just when I am nervous.

    Anyways… i was wondering if anyone knows if I should request a referral to an endocrinologist or if my primary physician should be able to detect it???

    Any information I can get would be great!!!

    • ANSWER:
      Most people I know with Cushing’s diagnosed themselves with the internet or after reading about in a magazine article. Sad but true.

      You do not have to have all the symptoms – I did not and most do not. There is no one simple test to tell you if you do or do not have it. An endocrinologist is going to try to tell you that a dexamethasone suppression test is such a test, but I will tell you that I suppressed as have hundreds of others and still had the disease (as well as there are medical papers supporting this) and it is not a test of exclusion. You need tests of urine, blood and saliva plus other supporting tests to help.

      I had PCOS and Cushing’s so it is possible to have both.

      Your primary physician, if he is up on things, may be able to diagnose you or at least order a first set of tests. Having experienced a lot of endocrinologists, I have to say they think they know, but in the end, I had to travel 3000 miles to an expert and sadly, I waited too long and now I am disabled as the cortisol wrecked my body. Please trust what you feel, do research, always get copies of your tests and reports and learn what is going on. If I had done that, I would have been healthier.

  28. QUESTION:
    Double Checking Answers On Nutrition Basics. HELP PLEASE! (:?
    I put brackets around my answers. example: [A]

    PLEASE! let me know if they are correct or not. thank you.

    1. One positive attribute of dietary fat is that it’s a good
    source of
    A. water.
    B. boron.
    C. vitamin C
    [D]. energy.

    2. Which one of the following choices is the best way to control
    Type II diabetes?
    A. Injecting insulin
    B. Avoiding all simple sugars
    [C]. Adopting a healthy diet and exercising
    D. Avoiding salt

    3. Which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A. Apple wedges and carrot sticks
    [B]. Small bowl of chili beans and rice
    C. Corn on the cob
    D. Pasta salad with vinaigrette dressing

    4. Which one of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A. Use amino acid powders from a health food store.
    B. Eat more high-protein foods.
    C. Avoid vegetarian diets.
    [D]. Eat a healthy, balanced diet and follow a regular fitness program.

    5. High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A. Type II diabetes
    [B]. Heart disease
    C. Thyroid disease
    D. Osteoporosis

    6. Saturated fats found in animal productsGDLuch as bacon and cheese, are also called
    A. cholesterol.
    [B]. triglycerides.
    C. lipids.
    D. amino acids.

    7. An elevated HDL is considered a
    A. risk factor for osteoporosis.
    B. risk factor for arthritis.
    [C]. less harmful form of cholesterol found in the body.
    D. more harmful form of cholesterol found in the body.

    8. How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    [A]. Take a pill that helps to digest lactose.
    B. Eat green leafy vegetables, nuts, and enriched soy products.
    C. Eat lots of fresh shellfish.
    D. Eat lots of whole grains.

    9. Which one of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamins?
    A. They can cause gastric upset, diarrhea, and kidney stones.
    B. They provide no risk of vitamin toxicity.
    [C]. They can be stored in the body.
    D. They help build collagen and aid in healing.

    10. The glycemic index predicts the way certain foods affect
    [A]. blood sugar levels.
    B. weight loss.
    C. exercise performance.
    D. blood pressure.

    11. What are the health benefits of zinc?
    A. Reduced muscle fatigue
    [B]. Proper wound healing
    C. Control of blood pressure
    D. Lung efficiency

    12. Which one of the following factors contributes to hypertension?
    A. A vigorous exercise regimen
    B. A lack of sleep
    C. A diet that lacks protein
    [D]. A high-fat diet

    13. Which one of the following choices is the best option for a vegan snack?
    A. Vanilla soymilk, peanut butter, and pretzels
    B. Almond milk with butter cookies
    [C]. Chocolate soymilk with angel food cake
    D. Tomato juice and macaroni and cheese

    14. How should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A. 80 percent carbohydrates, 20 percent proteins
    B. 60 percent carbohydrates, 40 percent proteins
    [C]. 60 percent carbohydrates, 30 percent fats, 10 percent proteins
    D. 80 percent proteins, 10 percent carbohydrates, 10 percent fats

    15. A person who is lactose intolerant would have difficulty digesting which one of the
    following foods?
    A. Grilled veggie burger on a sesame bun
    [B]. Low-fat cheesecake with raspberries
    C. Turkey hot dog with mustard
    D. Three-bean salad

    16. Which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    [A]. Sliced bananas, walnuts, and orange sections
    B. Baked potato chips and sparkling water
    C. Green salad with ranch dressing
    D. Unsalted pretzels and cheddar cheese

    17. To derive energy from food, you must eat foods that contain
    A. vitamins and minerals.
    [B]. carbohydrates, proteins, and fats.
    C. water.
    D. fiber.

    18. Which one of the following choices is a simple sugar?
    A. Glucose
    B. Orange juice
    C. Lactase
    [D]. Chocolate

    19. Which one of the following snack combinations will best satisfy a person’s daily
    fluid requirements?
    A. Ice cream, sherbet, and fruit
    B. Bananas, whole-wheat bread, and water
    [C]. Fresh fruit, green salad, water
    D. Fruit juice, energy bars, cold cereal

    20 Which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person
    who is gluten intolerant?
    [A]. Microwave popcorn and carrot sticks
    B. Peanut butter on whole-wheat toast
    C. Bread sticks with low-fat dressing
    D. Orange juice and graham crackers

    • ANSWER:
      You better send each and every question separately..

  29. QUESTION:
    Anyone taking or know about the meds Metformin and/or Spironolact–or have these diagnoses in the details?
    Long story short, I was diagnosed with PCOS, poly cystic ovarian syndrome, and insulin resistance after a year of issues. Well, my doctor prescribed me Metformin for my insulin resistance but I’m confused. I read the information that came with it and it says it is to control high blood sugar levels. My blood sugar has been tested multiple times recently while they have been testing me and they have always been fantastic, and the last time a little low. So, I don’t understand what the med is doing for the insulin part of it. I understand insulin resistance, not how the med is helping. Also, he prescribed me Spironolact for my PCOS but this med says it simply for fluid retention so I’m a bit confused. Did the nurse possibly tell me wrong, like the wrong purpose for it? I was told my testosterone was too high and he wanted to control it. I have an MRI scheduled because they are concerned I have a tumor on my pituitary gland. He told me it could be causing my PCOS and he didn’t want to treat me for it until they figured out exactly what the exact cause is. I hate asking so many questions, I just want to find someone who has any of these issues or is taking these meds, something. Also, my Spironolact is making me pee allll tthhhee tiiimmme. I literally cannot stop peeing. It says this is a common side affect and is normal and expected. But then it says at the bottom to contact your doctor immediately if you increase in restroom visits to pee. Does anyone have PCOS, insulin resistance, or elevated prolactin/pituitary issues and is on any of these meds? Thanks so much ahead of time!!! God bless!

    • ANSWER:
      First, you can never ask too many questions, only too few.

      Insulin resistance is a state in which a given concentration of insulin produces a less-than-expected biological effect.

      Glucophage (metformin) works by reducing hepatic glucose output, decreasing intestinal absorption of glucose, and increasing glucose uptake in the peripheral tissues. In broad terms, it makes your body more sensitive to insulin. In your case it also has the added effect of treating your PCOS. Women with PCOS often have elevated insulin levels and are more likely to develop diabetes.

      Aldactone (spironolactone) is used primarily as a diuretic or water pill, hence your need to pee more frequently. It works by lowering androgen levels in the body. Androgens are hormones that both males and females have, but males have higher levels of them. Androgens such as testosterone are responsible for hair growth on the face, chest, and stomach that some young women with PCOS have. Androgens can also cause acne. Spironolactone works by lowering the level of androgens, which reduces hair growth and improves acne.

      If you have more questions, just email me.

  30. QUESTION:
    Can someone please help me!!!?
    One positive attribute of dietary fat is that it’s a good source of?
    A)water
    B)boron
    C)vitamin C
    D)energy

    Which one of the following choices is the best way to control Type II diabetes?
    A)Inject insulin
    B)Avoiding all simple sugars
    C)Adopting a healthy diet & excercising
    D)Avoiding salt

    which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A)Apple wedges & carrot sticks
    B)small bowl of chili beans & rice
    C)Corn on the cob
    D)Pasta salad with vinaigrette dressing

    which on of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A)use amino acid powders from a health food store
    B)eat more high-protein foods
    C)avoid vegetarian diets
    D)eat a healthy,balanced diet & follow a regular firness program

    High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A)type II diabetes
    B)heart disease
    C)thyroid disease
    D)osteoporosis

    saturated fats found in animal products,such as bacon & cheese,are also called?
    A)cholesterol
    B)triglycerides
    C)lipids
    D)amino acids

    an elevated HDL is considered a?
    A)risk factor for osteoporosis
    B)risk factor for artritis
    C)less harmful form of cholesterol found in the boady
    D)more harmful form of cholesterol found in the body

    How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A)take a pill that helps to digest lactose
    B)eat green leafy vegetables,nuts,and enriched soy products
    C)eat lots of fresh shellfish
    D)eat lots of whole grains

    which of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamin?
    A)they can cause gastric upset,diarrhea,and kidney stones
    B)they provide no risk of vitamin toxicity
    C)they can be stored in the body
    D)they help build collage & aid in healing

    The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A)blood sugar levels
    B)weight loss
    C)excercise performance
    D)blood pressure

    what are the heath benefits of zinc?
    A)reduced muscle fatigue
    B)proper wound healing
    C)control of blood pressure
    D)lung efficiency

    which one of the following factors contributes to hypertension?
    A) A vegotous exercise regimen
    B) A lack of sleep
    C) A diet that lacks protein
    D) A high-fat diet

    which one of the following choices is the best option for vegan snack?
    A)Vanailla soymilk,peanut butter,& pretzels
    B)Almond milk with butter cookies
    C)Chocolate soymilk with angel food cake
    D)Tomato jucie & macaroni & cheese

    how should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A)80% carbohydrates,20% proteins
    B)60% carbohydrates,40% proteins
    C)60% carbohydrates,30% fats,10% proteins
    D)80% proteins,10%carbohydrates,10% fats

    A person who is lactose intolerants would have difficulty digesting which one of the following foods?
    A)grilled veggie burg on a sesame bun
    B)low-fat cheesecake with rasberries
    C)turkey hot dog with mustard
    D)three-bean salad

    which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A)sliced bananas,walnuts,& orange sections
    B)baked potato chips & sparkling water
    C)green salad with ranch dressing
    D)unsalted pretzels & cheddar cheese

    To derive energy from food,you must eat foods that contain?
    A)vitamins & minerals
    B)carbohydrates,proteins,and fats
    C)water
    D)fiber

    which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person who is gluten intolerant?
    A)microwave popcorn & carrot sticks
    B)peanut butter on whole-wheat toast
    C)bread sticks with low-fat dressing
    D)orange jucie & graham crackers

    • ANSWER:
      A lot of question to answer.

      Could do it, but that would deny you the chance to do some research.

      Also, would take me too long. Please do some research, and answer the questions yourself. You will be able to do it, and feel better in yourself for doing so, rather than copying answers, that could be wrong anyway.

  31. QUESTION:
    Can someone please help me with my homework….?
    One positive attribute of dietary fat is that it’s a good source of?
    A)water
    B)boron
    C)vitamin C
    D)energy

    Which one of the following choices is the best way to control Type II diabetes?
    A)Inject insulin
    B)Avoiding all simple sugars
    C)Adopting a healthy diet & excercising
    D)Avoiding salt

    which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A)Apple wedges & carrot sticks
    B)small bowl of chili beans & rice
    C)Corn on the cob
    D)Pasta salad with vinaigrette dressing

    which on of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A)use amino acid powders from a health food store
    B)eat more high-protein foods
    C)avoid vegetarian diets
    D)eat a healthy,balanced diet & follow a regular firness program

    High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A)type II diabetes
    B)heart disease
    C)thyroid disease
    D)osteoporosis

    saturated fats found in animal products,such as bacon & cheese,are also called?
    A)cholesterol
    B)triglycerides
    C)lipids
    D)amino acids

    an elevated HDL is considered a?
    A)risk factor for osteoporosis
    B)risk factor for artritis
    C)less harmful form of cholesterol found in the boady
    D)more harmful form of cholesterol found in the body

    How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A)take a pill that helps to digest lactose
    B)eat green leafy vegetables,nuts,and enriched soy products
    C)eat lots of fresh shellfish
    D)eat lots of whole grains

    which of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamin?
    A)they can cause gastric upset,diarrhea,and kidney stones
    B)they provide no risk of vitamin toxicity
    C)they can be stored in the body
    D)they help build collage & aid in healing

    The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A)blood sugar levels
    B)weight loss
    C)excercise performance
    D)blood pressure

    what are the heath benefits of zinc?
    A)reduced muscle fatigue
    B)proper wound healing
    C)control of blood pressure
    D)lung efficiency

    which one of the following factors contributes to hypertension?
    A) A vegotous exercise regimen
    B) A lack of sleep
    C) A diet that lacks protein
    D) A high-fat diet

    which one of the following choices is the best option for vegan snack?
    A)Vanailla soymilk,peanut butter,& pretzels
    B)Almond milk with butter cookies
    C)Chocolate soymilk with angel food cake
    D)Tomato jucie & macaroni & cheese

    how should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A)80% carbohydrates,20% proteins
    B)60% carbohydrates,40% proteins
    C)60% carbohydrates,30% fats,10% proteins
    D)80% proteins,10%carbohydrates,10% fats

    A person who is lactose intolerants would have difficulty digesting which one of the following foods?
    A)grilled veggie burg on a sesame bun
    B)low-fat cheesecake with rasberries
    C)turkey hot dog with mustard
    D)three-bean salad

    which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A)sliced bananas,walnuts,& orange sections
    B)baked potato chips & sparkling water
    C)green salad with ranch dressing
    D)unsalted pretzels & cheddar cheese

    To derive energy from food,you must eat foods that contain?
    A)vitamins & minerals
    B)carbohydrates,proteins,and fats
    C)water
    D)fiber

    which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person who is gluten intolerant?
    A)microwave popcorn & carrot sticks
    B)peanut butter on whole-wheat toast
    C)bread sticks with low-fat dressing
    D)orange jucie & graham crackers

    • ANSWER:
      haha help, more like do it for you!

  32. QUESTION:
    Fitness And Nutrition?
    1. One positive attribute of dietary fat is that it’s a good
    source of
    A. water. C. vitamin C.
    B. boron. D. energy.
    2. Which one of the following choices is the best way to control
    Type II diabetes?
    A. Injecting insulin
    B. Avoiding all simple sugars
    C. Adopting a healthy diet and exercising
    D. Avoiding salt
    3. Which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A. Apple wedges and carrot sticks
    B. Small bowl of chili beans and rice
    C. Corn on the cob
    D. Pasta salad with vinaigrette dressing
    4. Which one of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A. Use amino acid powders from a health food store.
    B. Eat more high-protein foods.
    C. Avoid vegetarian diets.
    D. Eat a healthy, balanced diet and follow a regular fitness program.
    5. High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A. Type II diabetes C. Thyroid disease
    B. Heart disease D. Osteoporosis
    6. Saturated fats found in animal products, such as bacon and cheese, are also called
    A. cholesterol. C. lipids.
    B. triglycerides. D. amino acids.
    7. An elevated HDL is considered a
    A. risk factor for osteoporosis.
    B. risk factor for arthritis.
    C. less harmful form of cholesterol found in the body.
    D. more harmful form of cholesterol found in the body.
    8. How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A. Take a pill that helps to digest lactose.
    B. Eat green leafy vegetables, nuts, and enriched soy products.
    C. Eat lots of fresh shellfish.
    D. Eat lots of whole grains.
    9. Which one of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamins?
    A. They can cause gastric upset, diarrhea, and kidney stones.
    B. They provide no risk of vitamin toxicity.
    C. They can be stored in the body.
    D. They help build collagen and aid in healing.
    10. The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A. blood sugar levels. C. exercise performance.
    B. weight loss.
    11. What are the health benefits of zinc?
    A. Reduced muscle fatigue C. Control of blood pressure
    B. Proper wound healing D. Lung efficiency
    12. Which one of the following factors contributes to hypertension?
    A. A vigorous exercise regimen C. A diet that lacks protein
    B. A lack of sleep D. A high-fat diet
    13. Which one of the following choices is the best option for a vegan snack?
    A. Vanilla soymilk, peanut butter, and pretzels
    B. Almond milk with butter cookies
    C. Chocolate soymilk with angel food cake
    D. Tomato juice and macaroni and cheese
    14. How should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A. 80 percent carbohydrates, 20 percent proteins
    B. 60 percent carbohydrates, 40 percent proteins
    C. 60 percent carbohydrates, 30 percent fats, 10 percent proteins
    D. 80 percent proteins, 10 percent carbohydrates, 10 percent fats
    15. A person who is lactose intolerant would have difficulty digesting which one of the
    following foods?
    A. Grilled veggie burger on a sesame bun C. Turkey hot dog with mustard
    B. Low-fat cheesecake with raspberries D. Three-bean salad
    16. Which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A. Sliced bananas, walnuts, and orange sections
    B. Baked potato chips and sparkling water
    C. Green salad with ranch dressing
    D. Unsalted pretzels and cheddar cheese
    17. To derive energy from food, you must eat foods that contain
    A. vitamins and minerals. C. water.
    B. carbohydrates, proteins, and fats. D. fiber.
    18. Which one of the following choices is a simple sugar?
    A. Glucose C. Lactase
    B. Orange juice D. Chocolate
    19. Which one of the following snack combinations will best satisfy a person’s daily
    fluid requirements?
    A. Ice cream, sherbet, and fruit
    B. Bananas, whole-wheat bread, and water
    C. Fresh fruit, green salad, water
    D. Fruit juice, energy bars, cold cereal
    20 Which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person
    who is gluten intolerant?
    A. Microwave popcorn and carrot sticks
    B. Peanut butter on whole-wheat toast
    C. Bread sticks with low-fat dressing
    D. Orange juice and graham crackers

    • ANSWER:
      1 d
      2.c
      3.b
      4.d
      5.b
      6.b
      7.d
      8.b
      9.c
      10.a
      11.b
      12.b
      13.d
      14.c
      15.b
      16.a
      17.a
      18.b
      19.c
      20.b

      alright… i hope i did well!

  33. QUESTION:
    High C-Reactive Protein test results, what could be the causes?
    I have a C-Reactive protein level of 11.0 . . . I would appreciate some advice : )

    Details about me:

    I’m 29 years old, moderately active, about 30lbs over weight.

    I was seen by my doctor since I started getting headaches about 2-3 times per month. No real reason why or when they come, but when they do they last for anywhere from 2-5 days. Located on my right shoulder, right side of neck, with a lot of pain behind right eye and right temple. Headaches caused Doctor to run some tests.

    One of the tests indicated an elevated C-reactive Protein level of 11.0

    I had never heard of C-Reactive protein, so I looked it up and was unsure how concerned I should be and what the causes could be.

    Other results, included Low LDL, High HDL, no issues with blood sugar, no vitamin deficiencies and Low Iron.

    I do take Oral Contraceptives (for 13 years) and have a family history of an autoimmune disease (endometriosis), however, I have not been diagnosed with it yet although I do have some symptoms.

    I am only 29 and wondering what would be the likely cause of this and what questions I should be asking my doctor.

    Thanks so much for your time . . . I appreciate it : )

    • ANSWER:

  34. QUESTION:
    Migraines, dizziness, near passing out? ?
    I have been having daily migraines, usually during late morning to early afternoon. I’ve tried eating, not eating, eating different types of foods, etc. Nothing helps. They are always on my right side, around and behind my eye, that temple, and across the top of my brain on that side. Or so it feels.. My vision on that side gets extremely blurry and I sometimes see stars.

    Also, I’ve been frequently (meaning at least once to twice a day/evening) feeling very dizzy and as if I may pass out. A few times I have come close, like I’ll almost fall out and then snap out of it. These sometimes are during a migraine, and sometimes not. These too cause me to see stars at times.

    Medical specifics:
    Hypothyroidism, taking .125 mcg levothyroxine to level this

    Check blood sugar regularly, and at different times. It’s always fine, between 90 and 135ish.

    Total cholesterol 214, bad cholesterol 146

    No other things I can think of. I’ve been diagnosed with steatohepatitis about 4-5 years ago after elevated liver enzyme levels, lost 30 pounds and that’s been normal ever since. (total weight lost is now 45 lbs)

    I’m a 27 year old female, 5’9, and now weight around 210. I have a very busy, physical job, so I do alot of walking, lifting, climbing, etc daily. (I do inventory management)

    I’ve had EKG and holter test on heart this month, both came out normal. Doctor is sending me this week for EEG to rule out seizures.

    Does anyone have any ideas on what could be causing my migraines and dizziness/near passing out?? It’s literally driving me insane and I have to find a solution so I can have peace!

    • ANSWER:

  35. QUESTION:
    How to treat high blood pressure whilst battling diabetes and cancer?
    My father has high blood pressure which is caused by his cancer (since it has become metastatic the tumors cause it to elevate even after administering medication, which then requires going to the ER). The problem is that his blood pressure gets extremely high but his sodium levels are very low due to his diabetes (he sweats it out). He has many doctors which treat him for various problems and they all have their own opinions as to how to treat it which can be contradictory with what his other doctors say. His last visit to the ER (yesterday) his doctor who treats him for high blood pressure ordered an IV with sodium chloride. A few weeks ago his blood sugar dropped to 32 which had a serious effects on his brain causing him to hallucinate and be out of touch with reality. Luckily hes not in a coma which is what happens with situations like this, but unfortunately the damage done to his brain is permanent. My question is, how do we treat high blood pressure when his sodium levels are very low?
    Just to clarify, he sweats profusely when his blood sugar levels are abnormal which causes him to lose sodium through the sweating. I am not sure if this is the main cause, but his doctors believe it to be so.

    • ANSWER:
      Follow doctors advice and bless then anoint his head with a little drop of oil regularly and determining in your mind the change you want to see.

  36. QUESTION:
    “slightly elevated” glucose tolerance test?
    about 2 weeks ago when I was about 27 wks pregnant, I had my glucose tolerance test. I juat received the results in the mail, my practicioner had checked off that the result was “abnormal” and in the notes she wrote that it was “slightly elevated”

    there were also options about me following me up that she could check off and she checked the “keep your scheduled appointment” among the others were “please call our office to schedule an appointment” and “no further action is needed at this time”

    I have a regular ob checkup appointment for the 11th and phoned the office to see if I could get more info, but my doctor was off for today so I left a message.

    I guess I was just nervous and wanted some advice. before I took the test my doctor didn’t give me any sort of guidelines to follow, so I went early in the morning, before I ate, drank the icky glucose soda, then they said come back in an hour to get my blood drawn. my parents were with me, and they wanted to eat, so we went to the cafeteria and got some breakfast. I ate a bagel with cream cheese, some tater tots and some oatmeal with brown sugar. I drank water.

    I guess my MAIN question is was I stupid to eat before getting my blood drawn? especially the sugar in the oatmeal? my doctor and the nurse taking my blood didn’t tell me not to eat, they didn’t really tell me anything. could me eating after drinking the glucose soda stuff cause me to have an elevated test level? has anyone experienced anything similar?

    any input is greatly appreciated.

    • ANSWER:

  37. QUESTION:
    need opinion…professional would be awesome!?
    I’m needing advice from someone who has this condition or knows a lot about it! I recently had some blood work done on all my hormones/thyroid/sugar levels due to having abnormal periods (going up to 35+ days without period nothing too extreme) when I told my OBGYN about this is when she wanted these tests ran. All of them came back normal except my Prolactin lvl. The first time it was tested she said it was slightly elevated. So I fasted and retested to see if it changed it. My results came back yesterday and she told me it was again elevated and wanted to consult with me about getting an MRI done. Ok hearing that scared me a bit! It was actually the nurse to told me so she really couldn’t answer the questions I was asking. So I did some research online about having an elevated prolactin level. According to a couple of good sources online it said that in most cases when there are higher amounts of this hormone that is could be due to a benign (sp?) tumor on the pituitary gland. Currently I am TTC and sounds like having this high lvl of prolactin causes it to become difficult to concieve. I go in in a couple of weeks to find out more from my consult, but I am looking for some answers! Looking for people who have gone through this or know more about it than I do…thanks a million!

    • ANSWER:

  38. QUESTION:
    Help. High Blood Pressure advice?
    I am a 26 year old Male. Ive been dealing with high blood pressure for years now, since ive been 18. At one point (about 3 years or more) i did not have the means to go to a doctor until recently. The doctor’s say the cause is that my heart is too strong and it pumps blood at a flow that my veins cant handle all the time. I also hold salt (which i take hydrochlorot 25 mg for) They also said my body had somehow adjusted to the higher BP as it stays at a normal level (for me) of 150ish over 100-110 pulse is always low unless I’m upset.

    My blood pressure now is 214/118 pulse is 80. I know this is dangerous believe me I took Metoprolol tartrate 100 mg about an hour and a half ago and i took another half about 5 minutes ago. I will recheck it in 30 minutes and take another after that. Check it one last time. If it is still high should i go to the hospital. I smoke a little green (for insomnia-Helps me sleep) and they always say its my pain killers that im prescribed or that what little bit of green i smoke causes it to go high, both are downers and i just cant see this. they usually tell me this because i think they don’t know exactly what is going on. I don’t like going to hospitals because of a past incident.

    Sorry for the back drop story but i guess my question is how can i elevate some of the symptoms like the headache etc? Also I know drinking water while having Blood sugar issues can help, and i was told water is not good for high BP as it raises it.

    Any suggestions would be great and please don’t hate because of my questions, the fact i smoke here and there or anything else. I’m asking for genuine advice from people who have experience in health. Not to be trolled with what you may think is funny at the time.

    • ANSWER:
      Try some natural remedies, red/purple potatoes with the skins on are excellent for high blood pressure along with oatmeal and cinnamon is excellent for regulating blood sugar levels. So maybe try this for a week; Oatmeal with cinnamon sprinkled on it for breakfast and baked or roasted red potatoes with your lunch or dinner…..check into nutritional alternatives, your Docs won’t support the ideas because they won’t get your financial support. But I am a firm believer in feeding your body right! Also do what you can to nix the green, it’ll make your levels plummit and crash and get everything all out of whack. Also, 3/4 glass red wine and about 3 pieces dark chocolate are very good for warding off heart disease, but if you do this in excess you will produce negative results. Become disciplined with your diet for a week and do some comparing with your numbers. Also maybe look into what your bloodtype is and learn to eat right for it. Certain bloodtypes respond better to certain foods!! All of this stuff you can research online. Hope you find what works for you !!

  39. QUESTION:
    Are these too many questions to ask my doctor?
    About 5 mon ago started having what felt like low blood sugar attacks. Doc said it was anxiety. Tried Xanax. Did nothing. Then I started getting a few dizzy spells. Low BS attacks became more frequent, and I began to feel weak, and just not right. I tried Zoloft and other anti anxiety meds. Symptoms remained. Fast forward to now. I am now almost always dizzy, hands tremble always, I am so weak that walking to the mailbox or doing dishes is difficult, I am woken up every night after two hours of falling asleep with the need to pee, I pee up to 12 times a day, haven’t slept for more than 4 hours straight in 4 months, my stomach feels completely empty even after a large meal, I am a 27 yo male 5’8 and went from 163 lbs 5 mon ago to currently 189 lbs. This is due to eating every few hours and also in the middle of the night when I am woken up with what feels like low BS. My blood pressure also went from normal to currently 150/90. I felt weird while at the store the other day. Checked my pressure at the pharmacy. Was 191/100 with 120 pulse. So I am basically losing.my quality of life. I spend all day in bed 7 days a week. I am seeing my Doc on Friday. Are these too many questions to ask? She kind of rushes me, but I need help. I don’t have any desire to live at this point. I am exhausted trying to keep my blood sugar up. I know it isn’t anxiety. I just don’t feel good and it’s gotten worse.

    My questions for her:

    1. Is this a diabetic issue that an Endocrinologist can help with?

    2. Is my fatty liver/elevated alt (90) enzyme causing this?

    3. Can hepatitis cause all my symptoms?

    4. Why do I get dizzy shakey and hungry when my sugar is at 85 when waking up, but also at 130 two hrs after eating?

    5. Is something preventing me from metabolizing or absorbing food? (parasite?)

    6. Could my vitamin D level of 24 cause all of this even though I’m on 1,000 IU a day?

    7. Brain CAT scan was clear, do I need an MRI?

    8. What is the test for insulin resistant?

    • ANSWER:
      I would ask to have a diabetes (sugar/glucose test) and also Thryoid
      testing (TSH, T3, T4) to be done.

      You should be seeing either a gastroenterologist or hepatologist now.
      You may need to see an endocrinologist.

      You mentioned you have a Fatty liver. Fatty liver disease can be caused
      by alcohol consumption, certain kinds of medications, diabetes, insulin
      resistance, metabolic disorders, high cholesterol/triglyceride levels,
      weight gain (obesity) and others. When fat first begins in the liver….
      it doesn’t cause a problem.
      However, as more fat builds up inside the liver, it can cause damage to
      the liver cells. When the liver cells become damaged, the immune system
      of the body will respond to this and cause inflammation to develop inside
      the liver which will cause the liver to enlarge in size. This is then known
      as Steatohepatitis (fatty liver disease with inflammation).
      Any kind of liver cell damage can cause a patient to become tired.

      Medication terms:
      1)Steatohepatitis (steato means fat, hepat means liver, itis means inflammation.
      2)Hepatitis is inflammation of the liver caused by damage to the liver cells from
      any of 40+ reasons.
      3)NASH is Non alcoholic causes of Steatohepatitis
      4)NAFLD is Non alcoholic causes of Fatty liver disease (with or without
      inflammation)
      5) Cirrhosis of the liver (is not damage) it is death of the liver cells with
      scar tissue formation inside the liver… a progressive, irreversible disease.

      Links:

      http://yourtotalhealth.ivillage.com/fatty-liver.html

      http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_liver

      http://www.gastro.com/Gastro/liverdisease/fatty_liver.aspx

      http://www.medicinenet.com/fatty_liver/article.htm

      http://www.liverdoctor.com/index.php?page=fatty-liver

      The Thyroid controls the metabolism of the body. It makes a hormone to
      stimulate whether you have normal or a low/high metabolism
      (hypothyroidism/hyperthyroidism). The liver is the main site that does
      most of the metabolism of the body. You could say the thyroid is the
      regulator switch of how your liver will function in metabolising food, etc.

      http://www.medicinenet.com/hypothyroidism/article.htm

      http://www.allthyroid.org/disorders/index.html

      Your blood pressure is way too high. The doctor needs to be sure
      that your cardiac concerns are taken care of, either with medication or
      diagnosing what you have and having treatment.

      Passing urine this frequently can be a sign of diabetes. However,
      people who have Thyroid problems can have symptoms of
      constantly being hungry and shaky.

      Ask your Doctor any questions you need to…that is what they are
      being paid for. If they rush you through and don’t take time to do
      this…then find another doctor. You may need to have a second
      opinion on your condition. Best wishes

  40. QUESTION:
    oxycontin and oxycodone togeather plz answer very important?
    my mother had a very bad fall last weekend causing her to break 4 ribs. for pain management her doctor had given her the following meds- oxycontin 20 mg twice a day, oxycodone 4 mg every 4 hours, and naproxen 800mg twice a day. my mother had started to not eat and go potty. i called the doctor that had seen her and was told to give her slim fast shakes before a pill. i was at this point a bit upset do to her being a diabetic among other issues. i also explained to the doctor that my mother has suddenly, extreme onset of Alzhemers/Dementia symptoms as soon as she started on it. i was told it’s impossible. i continued giving her med’s and watching her seem to just waste away infront of me and the doctor saying this is normal on thursday i had to take her back in due to her blood sugars being extremly high. now she is in the hospital with a tube down her nose to remove gas and blockage of bowls and cathetrized. yet they insist they have no idea what is causing all of this. i’m very worried that possible the pain meds have harmed my mother for life. they also say she may have had a stroke or a tiny heart attack i would not have been able to catch. i think they have harmed her with the meds and covering it up. is this a normal response to these medications? have you ever heard of this before if so what happened and what can be done to fix it? how long will this last. my mother is 53 years old and never shown a tiny hint till they put her on these medications. upon arrival at er they gave her a tox screen it showed elevated levels i was told that someone must be giving her more meds then needed. however i know for a fact i wasn’t i wrote it on a schedual and all the pill are accounted for. i am scared and at my wits end about this. i was never told she would need a stool softer or these signs but just exactly how does an alert person go to not remembering, stuttering, can’t walk, feed, change self, and just basically to a this. which has lead me to believe it’s the medications they had put her on. i appreciate anyone who can plz relate or at least offer some advice on how to make this doctor see that my mom wasn’t losing it before she recieved these med’s.
    u may also e-mail ur answers to- short.lil_momma@yahoo.com if you like.

    • ANSWER:

  41. QUESTION:
    Enlarged liver but no elevated liver enzymes?
    Please help!!! I went to the doctor last week because I have been experiencing nausea and vomiting for a long time now especially after I eat dinner I will get what feels like a lot of mucous build up in my throat (not draining from my nose) and if I cough even the slightest bit I will end up throwing up. Also I have been having a crampy, sharp pain kind of thing happening on both sides of my abdomen right below where my rib cage stops and it is kinda tender to the touch on both sides too. Anyway, I went to the doctor and they did a whole panel of blood test…kidneys, liver, etc as well as a H. Pylori test. When the doctor was examining me she stated that she felt something enlarged on my right side under my ribs (that was the reason they did the liver enzyme blood test). she also referred me to an oncology doctor and a GI doctor but my appointments with them are 2 weeks from now. Well, the blood work that I had done at my regular doctor came in 2day and they said everything came back normal. my liver and kidney enzymes were fine but my sugar level was 3 points higher than normal…normal is considered 60-90 mine was at 93.
    my question is….what could cause this pain or my liver to be enlarged even though my liver enzymes are fine?? i’m kinda freaking out…i have bad anxiety and sort of a hypochondriac so i’m worried about everything…cancer, HIV, etc, etc.
    PLEASE HELP….serious answers only please…thank you and God bless :)

    • ANSWER:

  42. QUESTION:
    need help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?
    All bacteria are classified as

    A. Archea.

    B. Protista.

    C. Prokaryotes.

    D. Eukaryotes.

    Bacteria that use sunlight as an energy source are considered

    A. photoautotrophs.

    B. hetertrophs.

    C. saprobes.

    D. chemoautotrophs.

    Which of the following is considered a sexual process for exchanging genetic information but is not considered reproduction?

    A. transcription

    B. conjugation

    C. translation

    D. binary fission

    Which characteristics do scientists use to identify specific prokaryotes?

    A. size

    B. shape

    C. movement

    D. energy source

    Bacteria cause diseases by

    A. producing toxins.

    B. reducing wrinkles.

    C. destroying tissues.

    D. both (A) and (C).

    Archaea are different from Bacteria in that Archaea

    A. have structures and molecules that are more similar to eukaryotes than bacteria.

    B. have structures that are more similar to bacterial structures.

    C. have molecules that are different from eukaryotic molecules.

    D. none of the above.

    One way bacteria are important to the Earth and its ecosystems is that

    A. bacteria use oxygen.

    B. bacteria produce acetone.

    C. bacteria decompose dead organisms.

    D. bacteria concentrate valuable minerals.

    What are bacterial chromosomes made up of?

    A. single circular piece of DNA

    B. linear pieces of DNA

    C. DNA in paired chromosomes

    D. DNA or RNA in various forms

    Some bacteria, like those that cause Cholera, have a flagellum that allows them to

    A. move.

    B. reproduce.

    C. excrete water.

    D. produce sugar.

    Research has shown people will have elevated levels of a certain protein when they have a bacterial infection. In comparison, when people have a viral infection the same protein appears in trace amounts. Once a blood test is done the level of protein can be determined in about an hour.

    Why would it be beneficial to know if a person with a respiratory infection has elevated levels of this protein in his or her blood?

    A. Physical therapy can be recommended.

    B. A change in diet can be recommended.

    C. A decision can be made regarding the need for x-rays.

    D. A decision can be made about whether or not to prescribe antibiotics.

    • ANSWER:
      All bacteria are classified as C. Prokaryotes
      (by the way, this is an obsolete term, and no longer supported by modern microbiologists! But probably the one your teacher wants to hear).

      Bacteria that use sunlight as an energy source are considered
      A. photoautotrophs.

      Which of the following is considered a sexual process for exchanging genetic information but is not considered reproduction?
      B. conjugation

      Which characteristics do scientists use to identify specific prokaryotes?
      B. shape
      (again, poor question)

      Bacteria cause diseases by
      D. both (A) and (C).

      Archaea are different from Bacteria in that Archaea
      A. have structures and molecules that are more similar to eukaryotes than bacteria.

      One way bacteria are important to the Earth and its ecosystems is that
      C. bacteria decompose dead organisms.

      What are bacterial chromosomes made up of?
      A. single circular piece of DNA

      Some bacteria, like those that cause Cholera, have a flagellum that allows them to
      A. move.

      Research has shown people will have elevated levels of a certain protein when they have a bacterial infection. In comparison, when people have a viral infection the same protein appears in trace amounts. Once a blood test is done the level of protein can be determined in about an hour.

      Why would it be beneficial to know if a person with a respiratory infection has elevated levels of this protein in his or her blood?
      D. A decision can be made about whether or not to prescribe antibiotics.

      Good luck!

  43. QUESTION:
    SODA IS BAD FOR YOU!?
    KILLS WHITE BLOOD CELLS CAUSES HIGH BLOOD PRESSURE AND RAPID HEART BEAT, HEART ATTACKS AND LOW IMMUNE SYSTEM
    IT EATS AWAY YOUR CALCIM AND SUCKS UP ALL THE WATER FROM YOUR BODY, DOES THE SAME AS DRUGS, AND THATS NOT WEED! WEED ISENT A DRUG
    Raised blood insulin levels beyond the norm can lead to depression of the immune system, which in turn weakens your ability to fight disease.

    Something else to consider is that most of the excess sugar ends up being stored as fat in your body, which results in weight gain and elevates risk for heart disease and cancer. One study found that when subjects were given refined sugar, their white blood cell count decreased significantly for several hours afterwards. Another study discovered that rats fed a high-sugar diet had a substantially elevated rate of breast cancer when compared to rats on a regular diet. (See: Hoehn, SK et al: “Complex versus simple carbohydrates and mammary tumors in mice.” Nutr Cancer 1979; 1: 27.)

    You may come to the conclusion that diet or sugar-free soda is a better choice. However, one study discovered that drinking one or more soft drinks a day — and it didn’t matter whether it was diet or regular — led to a 30% greater chance of weight gain around the belly.

    Diet soda is filled with artificial sweeteners such as aspartame, sucralose, or saccharin. These artificial sweeteners pose a threat to your health. Saccharin, for instance, has been found to be carcinogenic, and studies have found that it produced bladder cancer in rats.

    Beverages with bubbles contain phosphoric acid, which can severely deplete the blood calcium levels; calcium is a key component of the bone matrix. With less concentration of calcium over a long time, it can lower deposition rates so that bone mass and density suffer. This means that drinking sodas and carbonated water increases your risk of osteoporosis. (See: AJCN)

    Add in the caffeine usually present in soft drinks, and you are in for even more trouble. Caffeine can deplete the body’s calcium, in addition to stimulating your central nervous system and contributing to stress, a racing mind, and insomnia.

    Skip the soda and go for:

    • Fresh water
    Water is a vital beverage for good health. Each and every cell needs water to perform its essential functions. Since studies show that tap water is filled with contaminants, antibiotics, and a number of other unhealthy substances, consider investing in a quality carbon-based filter for your tap water. To find out more about a high-performance filtration system, click here.

    On the go? Try using a stainless steel thermos or glass bottle, filled with filtered water. Enhance the flavor of your water with a refreshing infusion of basil, mint leaves, and a drop of honey.

    http://health.yahoo.net/experts/drmao/what-soft-drinks-are-doing-your-body

    COPY AND PAST THIS LINK ABOVE TO THE TOP OF YOUR LINK IT TELLS MORE

    • ANSWER:
      Okay….so what’s the question?

  44. QUESTION:
    what are high FSH symptoms?
    Backstory—
    I have been experiencing some symptoms that I am very concerned about. Symptoms such as chronic nausea, chronic fatigue, heavy irregular periods, extreme pain in my legs, and constant blood sugar swings. So, I went to my doctor and she ordered some lab work. I just got my results back and I think my FSH is higher than it is suppose to be. It came in at 10.4 on day 3 of my cycle. Is that normal? I am not on any medications other than Zofran to treat my chronic nausea. Is this elevated FSH level the cause to most of my symptoms I am experiencing?

    Side Notes—
    -my LH level came in a 4.3
    -I am not ttc, I am just trying to find what is causing my symptoms
    -I am going to be doing a Transabdominal and Transvaginal ultrasound to see if endo could be a possible cause for all of this
    -PCOS runs in my family. Could my symptoms or high FSH level be related to that?
    I am also 19 if that makes a difference…haha

    • ANSWER:
      Your FSH is indeed on the high side for a 19 year old. High FSH levels can indicate premature ovarian failure, but you won’t get that diagnosis based on this one test. You will need further testing, but it is prudent to look into it.

      Anyway, the only specific symptom of high FSH is irregular periods or no period at all, but that doesn’t happen until FSH levels are 40+ (menopausal levels).

      It does sound like something is off with your hormones collectively, and that could cause some of your symptoms, but your symptoms are not solely FSH related.

      Your doctor is your best resource. I hope you get this all figured out soon!

  45. QUESTION:
    Anyone know anything about hemorragic gastroenteritis?
    This morning, my 3 1/2 lb 2 yr old female chihuahua woke me around 3 am gagging. I got her down on the floor before she threw up. She threw up once more about 20 minutes later. Both times it was foamy. I didn’t think too much about it, but figured I’d keep a close eye on her today.

    When I woke up at 9, I found a note my son had left me, telling me she’d pooped blood in his room. I went to investigate, and sure enough, there were some blood droplets in his floor. I went and checked the piddle pad and found more. I called the vet, and made her an appt for this afternoon. I also noticed she was shivering, yes I know chihuahuas shiver, but not her and not like this. About 10 minutes after I got off the phone, she pooped right in front of me. There was alot more blood this time, no poop that I could see, and the blood was very dark. This spooked me pretty badly.

    We went to the vet right away, as blood coming out of any part of your dog is never good, and as small as she is, I don’t see how she can have much to spare. They did a fecal exam and found nothing. She’s utd on her vaccinations, so they ruled out parvo. They took some blood and found nothing there, other than her white blood cell count was slightly elevated.

    He said at this point, it’s too early to determine if she has hemorragic gastroenteritis, but he thinks that may be what’s wrong. He gave us Pro Pectalin gel for an antidiareeal, Cerenia for an anti-nausia, and Metronidazole Benzoate for an antibiotic. I also asked for some nutri-cal as I worry about her sugar levels dropping.

    I’ve had her home for about half an hour now, and she’s just now pooped more blood, and drank a lot of water. If she poops more blood again, I’m to take her back to the vet and let them keep her and start an IV.

    My question: does anyone know what hemorragic gastroenteritis is? What causes it? How is it cured? Do you think that may be what she has? With her being so small, what are her chances at pulling through this?

    She’s so important to us, I can’t stand the thought of losing her. I was so upset at the vets, I couldn’t think straight and didn’t think to ask him these questions.
    They did not give her fluids. At this point, I don’t feel she is dehydrated. She’s still drinking water, and her skin doesn’t stand up when pinched. Also, he showed me how to check her gums, and said so long as they stay pink like they were, she’s doing okay.

    He gave her a shot of the anti-nausea drug there, and a dose of the anti diahrea, and sent some home as well. When we got home, I gave her the antibiotic, as well as an inch of the nutri-cal, which perked her up a little bit.

    Was also instructed to withhold food today and tomorrow, and to fix her some white rice for dinner.

    • ANSWER:
      My dog had this last fall. It scared me to death. I left her at the vet for a day, they hooked her up to an IV, gave her antibiotic just in case, and kept her untill she stopped having bloody stool (about a day). It cost me 0.

      about a month later it happened again. I made a judgement call. As soon as I saw the blood, I stayed home from work, bought some un-flavoured Pedialyte and did anything I could to get the dog small amounts of it every 15 min. A syringe full every 15 min shoved down her. No food for the day (Day 1). By mid-day the bloody stool stopped. I continued the Pedialyte into the next day. Day 2 after the bloody stool stopped I fixed her a bland diet of boiled chicken and rice. Fed her a palmfull of it about every 2 hours. Day 3 I upped it to a more normal level of food, gave her regular water mixed with what Pedilyte I had left, but still the bland diet. Gradually I started adding in her regular food to the chicken and rice.

      After the first day where she was miserable that was probablly the best week of my dogs life. .boiled chicken for dinner?! She was thrilled.

      Like I said, keeping her home and trying the Pedialyte was a judgement call on my part, If the bloody stool didnt stop by the end of the day I planned to take her back to the vet – but, it happened to work. However, my situation should NOT be used in place of a vets advice.

      Good luck, it’s scary – I know. . .

  46. QUESTION:
    8 Very specific questions about Endocrine System & Hormones?
    I think I know most of these answers but I am worried that they are going to reappear next week as essay test questions and wonder if I couldn’t put the answers a little better, please review my answers at the bottom after reading my questions.

    —the questions—-
    1.In the first half of the 20th Century, thyroid endemic goiters were much more common than today. This reduction is thought to be the product of the government’s mandate that iodine should be added to common table salt. Describe why and how this would reduce the number of cases of thyroid goiters.

    2.In patients with insulin-dependent diabetes mellitus, recent research suggests that the beta cells of the pancreatic islets are destroyed by the patient’s own immune system. Describe how this would result in the symptoms associated with diabetes mellitus.

    3.In detail, describe why the hormones insulin and glucagon can be described as having an antagonistic relationship.

    4.A new drug being tested by the FDA has been found to impair the ability of the liver to produce and store cholesterol. In terms of the endocrine system, what would happen to a patient who is taking this drug?

    5.Explain the difference between the means by which a hydrophobic hormone and a hydrophilic hormone interact with a target cell.

    6.Describe what is meant when an organ is referred to as a mixed gland. Provide three examples of this in the human body and for each, identify the “mixed” functions of the organ.

    7.Explain how FSH and Testosterone together can stimulate normal rates of spermatogenesis, while neither of these hormones can do so alone.

    8.When a woman is in the secretory phase of the uterine cycle, what phase is occurring in the ovarian cycle and how are the two related? What occurs in the uterine cycle when the ovarian cycle has reached the end of the luteal phase? Why?

    ——My answers——
    1. W/o Iodine the thyroid cannot synthesize TH. w/o TH the pituitary receives no feedback & acts as if the thyroid were under stimulated. It produces extra TSH which stimulates hypertrophy of the thyroid gland.

    2. When 80-90% of beta cells are destroyed and insulin is low the level of glucagon is elevated. It is the high ratio of glucagon to insulin that causes the signs.

    3. insulin eats blood sugar? I don’t know how to properly describe this one

    4?

    5 Hydrophilic must bind to a second messenger to enter cell whereas hydrophobic has the ability to pass through membranes

    6 When they use the term “mixed” do they mean that interchangeably with accessory? Like the brain, heart, small intestine, bones, and adipose tissue all have more primary function yet they also secrete various hormones or do they mean something else by the term “mixed”?

    7&8 (a little help would be appreciated)

    • ANSWER:
      1, and 2 looks okay

      3. Insulin signals cells to take in sugar from blood, thereby lower blood sugar. Glucagon signals liver to turn glycogen to glucose and release to blood, thereby increase blood sugar. They function in opposite ways therefore they are antagonistic.

      4. I would suspect that there will be a increase of steroid (hydrophobic hormones) production because cholesterol is the raw material. More specifically, I believe DHEA (precursor to sex hormones) because other systemic steroids are tightly regulated.

      5. Hydrophilic Hormone does not enter the cell, rather, it binds to receptor on cell membrane and activate secondary messenger system in the cell. Hydrophobic Hormone need carrier protein to travel in blood and as you said they can just pass through cell membrane.

      6. Mix gland is a gland that have both endocrine and exocrine function. Examples would be Pancreas, Stomach and Liver. What you suggested are not glands except for small intestine, but i am less clear on its exocrine function.

      7. Testosterone is essential for both mitosis and meiosis of the germ cell. FSH has to do with production of ABP, androgen bind protein. which bind to Testosterone in Sertoli cell. Testosterone binded with ABP is essential for sperm maturation (not just Testosterone alone).

      8. Secretory Phase = Luteal Phase. Secretory Phase is characterized by hormone secretion. Luteal Phase is characterized by corpus luteum, which primary function is to secrete hormone. At the end of luteal phase, the endometrium, or the lining of uterus begin to thin and menstrual phase begins. This is due to the ‘dying’ of corpus luteum, because corpus luteam can no longer produce enough hormone to sustain the endometrium.

  47. QUESTION:
    Should I seek a second opinion?
    Recently I went to see my Dr because I had been suffering from quite a few of the symptoms of type 1 diabetes. Including extreme thirst, unexplained weight loss, extreme hunger, mood swings, frequent urination, etc. A family member had a blood sugar monitor and we began to monitor my glucose levels while I waited on my appointment date…they were elevated, ranging from 131-273. But when I went to the doctor he didn’t seem to take the possibility of type 1 seriously and just focused on the fact that I was at low risk for type 2 and since I wasn’t having stomach pains it couldn’t be type 1. And when I mentioned the fact that my father is type 1 he blew it off saying that “it isn’t hereditary.” when I know for a fact they don’t know for sure what causes type 1. My tests were out of the normal range, but not enough to diagnose type 1. So he diagnosed me with pre-type 2 diabetes. I am not overweight, am extremely active, and lead a very healthy lifestyle. Should I get a 2nd opinion?

    • ANSWER:
      You should get a second opinion. My daughter’s BG was only slightly elevated prior to original diagnosis, and based on that the ER wanted to discharge us. As it turned out she was in DKA with ketones through the roof. It doesn’t meant you’re diabetic, but at minimum you should have a more thorough test. While you wait for your new doctor’s appt, go ahead and test your ketones. They’re non-prescription and availble over the counter. If they’re anything but negative (and you dont have a flu bug) get to an ER. Then when you get out, change your primary care doc! Change docs anyway, because type 1 CAN be hereditary and if he didn’t know that you dont want him.

  48. QUESTION:
    Niacin causing Type 2 diabetes within 3 months of starting it & tests were negative for diabetes before?
    My mom has family history of heart disease and has stents. She is also on several medications like Plavix, Furosemide, & others. She usually has high blood pressure but medication is treating it successfully. Her cholesterol levels are not what they should be but are not horrendous either.

    Her doctor put her on Niacin because she cannot take statins. She gets severe muscular problems with the statins. Her total cholesterol is slightly under 200 – her LDL should be lower, HDL should be higher and triglycerides could be lower but nothing is horrendous. Ratio cholesterol blood tests are okay. I know that all should be better in someone with heart disease / CV risks especially though.

    Before starting the Niacin, they ran glucose tests that came back slightly elevated. The hA1c test came back normal so she was not diagnosed with diabetes.

    It has been 3 months on the Niacin & she noticed some weight gain in the stomach. Her weight really has not changed much over time but in the 3 months on Niacin, something was definitely causing abdominal weight gain.

    She went in to have her cholesterol rechecked along with her glucose. This time her glucose came back at 173, after fasting for 12 hours. It was checked mid morning. Doctor sent her for hA1c test again which came back 7.7 this time – it should be under 5 I guess – or 6.0 at the highest, even in someone with diabetes I believe.

    The doctor told her she has Type 2 Diabetes and did admit that the Niacin can raise it. We have read it should not raise glucose, tests significantly – should only be slightly but this cannot just be a coincidence. 3 months ago, she did NOT have Diabetes. Now, after the Niacin and noticeable weight gain in the stomach — which occurred on the Niacin quickly, she has it.

    Doctor told her to raise the Niacin to try to improve the cholesterol. Her cholesterol over the 3 months really did not get much better. She was not eating to try to control glucose at all over this time either, since it was never a problem before.

    I am 100% sure the Niacin caused her glucose or insulin problems — resulting in the abdominal weight gain, fatigue, upset stomach, tired after meals – and ended up raising glucose – fasting and average over the 3 months in the hA1c test.

    Her doctor is raising it – I am not sure this is the right thing to do. Seems more sensible to me, since cholesterol is not insane, to stop the Niacin and retest the glucose – then decide. I have read some sites where others on Niacin DID experience a significant increase in fasting glucose and hA1c test – not just a few percentage points as most sites say. One doctor on a site said after years of taking it, it would not be reversible but that if stopped after a few months, it could be reversible.

    I really feel that her doctor is doing the wrong thing. I know heart disease, heart attack, etc is a HUGE risk with her family history, high bp (off meds), overweight, stress , high cholesterol, etc – but the doctor IS ADDING a HUGE risk for heart disease while attempting to (not successfully) treat the cholesterol side of the risks.

    This does not make sense to me. Any opinions please or knowledge about Niacin raising glucose so significantly that it induced Diabetes. I have read a lot on Niacin with Diabetes, controversy, both sides but there is less info on Niacin causing it in those who are not diabetic!! Though it does say it CAN cause it. Taking – and now increasing the Niacin to treat cholesterol is creating a huge cardiovascular risk by creating increased glucose and diabetes now – this is ridiculous. Isn’t giving her diabetes even worse or as bad as cholesterol? I would try other meds before increasing a medication that is causing her to have Diabetes.

    One thing – the doctor said she has it for sure but decided not to start monitoring blood sugar, no info on Diabetes care, etc and said to try to watch the carbs she eats so they can recheck her blood sugar in 3 months – BUT IS RAISING NIACIN.

    What to do? :o( Thanks!!! :o)

    • ANSWER:
      This answer is also part of the original asker’s question!!!
      I think I just found my daughter! Too much info matches MY case!

      She left out that the doctor had me on SLO-NIACIN 500 Mg. for the 3 months plus before this blood work. That IS a slow release Niacin. Now she has raised it to 750 mg. SLO-NIACIN. The doctor has also added Metformin 500 mg. (diabetes med.)

      What we do not understand is this sudden diagnosis…it’s like poof: YOU have type 2 diabetes!
      (but no…no need to check blood sugar daily…just change diet..take this and take that. Come back in 3 months). I left the office thinking: “HUH??”

      My blood pressure has been stable for several years on BP meds. I do take some other meds that can raise glucose levels too.

      All has been stable since I got 4 stents almost 4 years ago. I take Tricor but have also tried every Statin that exists. I cannot tolerate any.

      Exercise would be great but it is kind of hard when you need a knee replacement.

      My cholesterol readings were NEVER ridiculously high even when it was found I had some blockages. I have never been told to change my carbohydrate or sugar intake.

      The Slo-Niacin did NOT make the reading on the cholesterol change much at all in the past 3 months plus, in fact the LDL went up some… but the weight gain in my abdomen and blood glucose has certainly jumped a mile since the slow-niacin. That was what my daughter was asking I think. Yeah, I may be overweight to start with but even skinny people get Diabetes.

      It may be odd, but could it possibly be connected to the niacin?? As I said, it all just seems too sudden a diagnosis for us…and makes us wonder.

  49. QUESTION:
    Blood pressure..a conundrum?
    I am 62 years old, and have rarely been ill since I was 14, and grew out of bronchitis. Mum died 5 years ago, and since then my brothers and Father have tried to make life hell, even though Dad died 2 years ago. I live 5000 miles away, yet they still can hurt me. My blood pressure has gone to 180/90, and often higher, and the Doctors have failed so far in bringing it down. Medication seems to be failing. I feel tired and listless.I am beginning to believe the problem is caused by my family circumstances, and wonder if the stress could elevate my BP to these high levels, and keep it there? I have cut down on salt and sugar, and cutting my smoking in half, and quitting on my birthday, 8th February. I quit this year for 5 months, and nothing changed. This is what is making me think it is stress related more than hypertension due to a physical problem.
    Well, I seem to have disturbed a sleeping hornet’s nest !!
    I will provide some more facts and observations, and see what you make of them!
    I take my blood pressure 4 times a day, with a home BP upper arm cuff monitor, which is brand new.
    I don’t drink alcohol in any form.
    During the summer, I am a musician/entertainer, which involves my moving around 400lbs of equipment 4 times a day. My lungs are clear, considering I smoke too much, but that is probably because I sing for around 3 hours a night, 7 nights a week for 6 months.I then spend 6 months doing totally different things, such as construction of gates etc by welding. I walk three times a day with my dog, probably a total of 1.5 hours a day. But my biggest problem is an addiction to the internet, and can sit in the same position for hours on end.
    All my predecessors have lived into their 90′s for at least 4 generations, and some had high blood pressure for many of their later years.
    According to a medical test some time ago, my circulatory system has no blockages, and my cholesterol is currently at a midway level. My blood sugar WAS rather high, but ir has now gone down well below the accepted maximum level. I can give you actual readings if you wish.
    My Doctor here, whom I have only just recently consulted (never been to a Doctor for the last 40 years), seems to be totally unconcerned with my BP, and asked me to go back in May 2009 for a further check-up. She started me on 20mg Captopril, but it did nothing. I finally went to ER when my BP reached 215/125, and they put me on 50mg catopril 4 times a day, 20 mg lisinopril twice a day, and 500mg aspirin once a day. My BP this morning was 159/85, this afternoon 182/92, and just now, it read 189/91, pulse 70 bpm. IF I LIE DOWN; IT READS 179/100. I took my medication about 2 hours ago, and my BP always reads higher after,than before I took it.
    I wonder what you will make of this?
    PS: I am 5ft 7.5inches (171.45 cms) tall, and currently weigh around 80 kilos (12.6 stones)
    Hello Donna B.
    My medications list as follows:
    50mg X4 a day.
    2 x Lsinopril/hidroclorotiazida 20/12.5 mg a day.
    1X omeprazol STADA 20mg a day
    1X 300mg Acido acetilsalicilio a day (combats aspirin allergy)

    I am not diabetic..just that my blood sugar on the day was a bit high..was correct the week later.
    I had a blood test 3 weeks ago. Everything was within limits, ecpet the sugar, which was a little high, but is now within limits.

    I can give you specific numbers if you require them.
    Even with all these ACE Inhibitors, my blood pressure averages 185/90 consistently. The inhibitors have nor significantly reduced it at all, even after 2 weeks of consistently taking the correct dosage as specified.
    Thanks for your interest.
    Nick
    Sorry..should read 50 mg X4 captopril bexal per day
    Oooosp again )):=))..should be the Omeprazol STADA which combats the aspirin allergy.get it right Nick!!
    First of all, I would like to thank EVERYBODY for taking the time to give me their opinions, be they midically inspired, or just a wish to help somebody who has perhaps the same problems as they do. It is very much appreciated.
    Now, I have to admit first off that during the winter, my wife and I drink an inordinate amount of tea (never coffee..ugh!!), and I have always since childhood taken two spoons of sugar with each cup. That amounts to an enormous amount of sugar intake, along with the sugar encountered in everyday food anyway. I have, for a week now, cut down from a mug to a cup, and half a teaspoon of sugar,and 1 sweetner. I have got used to the taste, and don’t mind it at all.
    My first wife was diabetic, and I know all about how sugar used to affect her, but failed to heed the warning signs. Hopefully, my pancreas has not been severely damaged, and my insulin production will deal with the blood sugar. Tests this week would seem to indicate it is working.
    And I feel less listless and tired already.
    My arrythmia has also gone away!
    My diet is very simple. NO red meat, maybe once or twice a month, and well-cooked when I DO eat it.
    I like cod, and eat that steamed. vegetables? Hmmm…peas and cauliflower. carrots and sprouts..but not all together! Hahaha! I don’t eat cured hams etc or processed food at all. I have stopped adding salt to anything.
    Exercise: normally walk my dogs three times a day, for a total of an hour or so.
    I spend my time working on my garage repairing cars as a hobby, and I am still very strong..no problem lifting 100 lbs.
    although since my BP problem came to light, I don’t strain myself any more.
    Donna..I weigh approximately 170 lbs.
    I NEVER have headaches except when there is a thunderstorm around. My vision is perfect except for reading etc close up, when I use glasses. I suffered from haemoroids nad an anal fissure for years, but cured them in my own way. Haven’t suffered for more than three years.
    I have had a strange pain in my right leg for some time now..sort of like the thigh is wrapped in cotton wool, and the skin surface has been de-sensitised..can’t feel anything when I touch the area.
    I’ve had chronic athletes foot for all my life, and can’t get rid of it, no matter what.
    I have managed to arrange an apointment with a Cardiologist at last, but tend to think my heart is not the problem, but we will see.
    I have stopped taking both drugs, and now just take captopril 50 mg 4 times a day. No change in my BP. I take 1 aspirin 500 mg a day. My Mum swore by it, and said it thinned her blood..which is probably correct.
    The emotional pain I feel about the way my family treated me, and still do, is constantly on my mind. I think I might be clinically depressed, but not sure. I wake very often in the night crying,because I even dream about it. It is with me 24 hours a day.
    One finalpoint: many yeras ago, I had an accident, where the blood vessels in my left wrist were cut,
    and I didn’t bleed. When I had it stitched up, the doctor said I would probably never bleed to death, because all the blood vessels go into shock, and completely seal themselves off. Also, when they try to take blood, they have great difficulty trying to get it flowing, even though the needle is perfectly inserted. Sometimes takes 10 minutes of wiggling my fingers to get any at all!
    I have a tendency to lift myself using my upper body and arms, and this seems to have weakened my leg muscles, but I intend to do some gentle exercises to tone them back up.
    Well, there you all are!! I have loads more I could tell you, but whether it would be relevant or not I don’t know, so I will cease and desist right now! I will be interested to read ANYBODY’S comments, but can’t promise to act upon them all. I shall continue to consult my Doctor, but will be a little more demanding regarding her apparent ‘un-worried’ attitude;) I have no fear of death, but I don’t want to leave my dear wife alone):=)

    • ANSWER:
      New Edit., Sunday Morning… Donna, I read your brilliant posting, and agree with it 99.9%
      The 0.1%? Well (and I offer this in helpfulness, not contradiction or criticism..) Stress IS actually measurable.. I can quantify it, -put a number on it, .. and so can /could you, very easily and quickly. That’s why I asked you to send me figures to analyze and from them the stress factor is there, plain to see, in the TPR figure… TPR is a direct stress index, to which you can assign a number….

      As Michael Caine said in the movie”Alfie” .. “Not a lot of people know that..”
      ———————————————————————————–
      ———————————————————————————–

      Hi, – You’re in great shape, and the figures you sent put you right in the middle of the BP typical readings of the world population for someone of your age with no pathological condition. If you wish me to email you the figure which illustrates this I’ll be happy to do so.
      Nothing suggests a cardio. problem associated with your tiredness and lethargy.
      Nothing suggest that the medications you were put on by your doctor were either necessary or would solve the general ‘cr*ppy” feeling you have, and I would simply stop taking them, because they have side-effects (all drugs do) which won’t help you find the real underlying cause of your malaise. Fortunately, while ACE-inhibitors won’t do you any good, (because the brain automatically cancels out any changes you make to the five vital parameters) they really don’t do much harm either, so just gradually take smaller doses and at longer intervals.
      By all means, keep your doctor informed, but make the decision yourself and be firm.

      As you see from your readings, your so-called BP didn’t shoot up to the very high figures permanently, and they display the simple pattern of your Circadian Rhythm. For instance, if you skipped breakfast tomorrow morning and took a late lunch, then the readings you’d get just before lunch would probably be even lower. – That’s what I have to do every time I join a new Gym./ Health club.. ! My figures are usually in the 200+/ 105+ range, but I can get them down to 145/85 dead easily. (- And you think you’ve got problems!..)
      In reality, of course, it’s only doctors who believe it’s the problem., which it isn’t . It is a complete myth that so-called “age-related essential hypertension” exists and poses great risks. There is a simple explanation for it (which unless you want me to) I shan’t bore you with , but you have the evidence for it right there in your own original posting – your predecessors all had high readings yet lived to ripe old ages.,.. I’m another, 81 and fit as a fiddle, with enormous BP readings.. Why aren’t I dead? Well, I could go tonight I suppose, but I’ll have outlasted two doctors who died many years ago having warned me about my salt intake and BP’s ! But that’s another story….

      I’ve deleted all the ‘hornets’ nest’ stuff to shorten this. If you have questions, feel free to email me.
      But if you do, please ensure that sample BP readings are accompanied by your monitor’s simultaneous pulse-rate numbers, because I can derive ten times as much from them then. Without pulse rates, isolated BP’s are virtually meaningless.

      Best wishes

      Edit: I’m no blood sugar expert, Nick, but I defer to Donna, -who (from previous postings) undoubtedly is.. I’d take her opinions seriously. I’m strictly a 100% m( always was, and always will be), a Cardio man.

      What seems clear, to me at least, is that whatever is wrong with you (and it’s not glaringly apparent that there is) has nothing to do with your heart or so-called “high blood pressure” and you need look elsewhere.

      I’d simply observe, -in passing, that had you consulted Dr.Who 4 or 5 times for an evening consultation , when your figures would have been about 180/95 perhaps, most of the time, you’d certainly have been diagnosed as “acute hypertensive” (Stage 3)….
      But if you’d had the same consultations in the late mornings, you’d be classified as “normal for your age” .

      Seriously, …. what does that tell you?
      I’m going to give my vote for Donna. – I’ve seen her past postings.

      —————————————————————————————————————————————————–

      (Original Answer):-
      Before I answer your question directly, please let me contradict directly the idiotic “have you tried Propranalol?” suggestion. Simply don’t -your chances of survival will be lowered significantly and any apparent “lowering of BP” will be an illusion.
      You can take in as much salt as you feel easy with, and unless you’re diabetic sugar is harmless. But try not to smoke.

      Now, as regards your (apparent) blood pressure, forget it. – It’s fine. When you say it’s ‘gone to 189/90′ that can’t be true because everyone’s goes up and down, all day and night. So be honest with yourself, and measure it (if you have to) over the whole 24 hours. I bet you at about 11.30 a.m. it ain’t anything like 189….. and even if it was, it doesn’t matter a plug nickel.

      My instinct is to guess your doctor has you on some kind of beta blocker? If so, that would explain every single one of your symptoms

      Stress DOES cause your BP’s to rise, and quite rightly. That’s what the job of the brain is,.. to regulate your BP so as to deliver the correct amount of blood to your organs. Stress and BP go hand in hand, ; they are proportional to one another, -stress increases BP _ I can’t put it more plainly, can I ?
      But “bringing down your BP” isn’t going to reduce your stress, is it..?
      Well, IS IT? ………….

      Forget your BP, stop beta-blockers if you’re taking them , and concentrate on the causes of your stress, not the symptoms of how the brain copes with them.
      Good luck.

  50. QUESTION:
    Are you knowledgeable in Anatomy, Medicine, or Diseases? If so PLEASE help with CASE STUDY.?
    I’M IN THE PROCESS OF DOING A CASE STUDY FOR MY A&P CLASS. THE CASE STUDY READS AS FOLLOWS:

    Doctor, Your patient is Alex J, a 45-year-old male from the Midwest. It is February. He has the following symptoms: weakness, fatigue, hypotension, weight loss, dehydration, and decreased cold tolerance. He has also noticed an increased pigmentation (tanning) of both exposed and nonexposed portions of the body and back. The doctor performed a plasma cortisol determination test.
    His blood chemistry values follow:
    Serum sodium 128 mEq/Lv
    Serum potassium 6.3 mEq/L
    Fasting blood glucose 65 mg/dL
    BUN 4.5 mg/dL
    Serum creatinine 0.5 mg/dL

    Hematology tests resulted in the following values:
    Hematocrit 50%
    Leukocytes 5000/cu mm
    A plasma cortisol determination indicated a low cortisol level. Following administration of ACTH, plasma cortisol did not rise significantly after sixty and ninety minutes. Endogenous circulating levels of ACTH were later determined to be significantly elevated.

    1. What endocrine organ is the site of the malfunction?
    2. What is the name of this disorder? Use all available information to support your diagnosis.
    3. Discuss the electrolyte disturbances resulting from this disorder. elaborate
    4. Discuss the metabolic disturbances resulting from this disorder. elaborate
    5. What is the cause of the tanning?

    -WHAT I’VE CAME UP WITH SO FAR IS:

    1) Adrenal Gland
    2) Addison’s Disease
    3) The sodium is low, and the potassium is high because of the lack of aldosterone to control the levels in the kidneys. The low BUN makes no sense for Addison’s though…Not sure if that is a typo. BUN should be high, not low if it is Addison’s
    4) Oh there is a lot here. Since the hypothalamus is not being turned off by cortisol, it makes an abundance of CRH which lowers blood sugar, and induces stress. There is also low blood pressure because of the lack of angiotensin. So basically the glucocorticoids responsible for deactivating the hypothalamus and pituitary are not present, so both organs produce hormones without negative feedback.
    5) Decreased glucocorticoid levels will cause the pituitary to release a lot of ACTH. ACTH is turned into MSH which signals the melanocytes to produce melanin, and therefore pigment.
    The patient has Addison’s Disease. It is often caused by autoimmune destruction of the adrenal gland.

    —IF YOU KNOW YOU’RE STUFF CAN YOU LET ME KNOW IF I’M ON THE RIGHT TRACK, & HELP WITH A BIT MORE INFORMATION THAT I MAY BE MISSING. STILL DOING RESEARCH BUT ALITTLE HELP WILL BE GREATLY APPRECIATED!

    • ANSWER:
      1 and 2 are right
      for 3, the only thing id add is that aldosterone does impact your kidneys filtering ability and you can see a drop in bun with that
      4. your talking about two things

      a) low blood sugar-which comes from low cortisol production by adrenals leading to fatigue and depression
      b)low blood volume- which comes from low aldosterone, which you mentioned

      you didnt mention low sex drive(men and women), and problems with mentruation(women) and pregancy(women;
      the adrenal gland has 3 layers(GFR)
      zona glomerulosa – outermost zone-makes aldosterone
      zona fasiculata -, middle zone,makes cortisol
      zona reticularis – thin, inner zone makes sex hormone

      the mnemonic i like to remember this is: the deeper you go the sweeter it gets, think about sex

      fyi,name a famous person with addisons? jfk