Acceptable Sugar Levels In Blood

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    What’s Acceptable Blood Sugar Levels in a Child?
    My 10 year old son’s blood sugar level last week about 90mins after eating was 15.3 (275mmol). I thought this was a bit high so we’ve checked it a few times since.

    His fasting level before breakfast the other morning was 8.0 (144mmol) he hadn’t eaten in around 13 hrs. Tonight 90mins after eating dinner he is showing 12.8 (230mmol)

    He doesn’t seem to have excessive thirst and seems to pee normally but he can be tired and does complain of headaches and sore tummy’s regularly.

    I’ve tried googling to get an idea if these readings are high (they’re all higher than mine..I’m not diabetic but I’m 7mths pregnant and have been asked to check my levels for 10 days as I am fasting glucose intolerant) but can’t find a definite answer. Most places seem to suggest this is too high for a child who is not diabetic.

    Any advice greatly received!

    • ANSWER:
      The diagnosis of diabetes is surprisingly straightforward. It doesn’t require many tests to rule out other possibilities. The following signs establish the diagnosis of diabetes:

      a urine test showing a lot of sugar and the presence of ketones
      symptoms such as extreme thirst and frequent urinating
      The following test confirms the diagnosis: a reliable laboratory blood sugar reading of more than 11.1 mmol/L (200 mg/dL) taken at any time of day. It doesn’t matter when the child last ate.

      It is not usually difficult to tell whether a child has type 1 or type 2 diabetes. By far most children and teens have type 1. Symptoms of type 1 diabetes usually start dramatically because the pancreas stops making insulin. Ketones are much more likely to be present in the urine in type 1 diabetes than in type 2. However, if there are no ketones it doesn’t mean that it isn’t type 1. Rather, it suggests that the child was diagnosed early, before ketones had the chance to form. Unfortunately, early diagnosis doesn’t mean that the child has a less severe case of diabetes, or that treatment will be easier.

      In rare cases, it can be difficult to determine whether the diagnosis is type 1 or type 2 diabetes. Other testing might include fasting insulin levels, genetic testing, or looking for immune markers of type 1 diabetes. In type 1 diabetes, there are certain antibodies in the body. They are created in response to the proteins on the pancreas cells that release insulin. If these markers are present, it suggests that the diabetes is more likely to be type 1. If no markers are present, it is more likely type 2 diabetes, but this is not a definite diagnosis.

      The recommended test for type 2 diabetes is called a fasting blood glucose test. This test checks blood glucose levels after your child hasn’t had anything to eat for at least eight hours. The doctor may also use a test called an oral glucose tolerance test.

      It would seem that your child is diabetic. Go to the website below and check it out.
      So many website have such Acceptable High Glucose levels, which are wrong. Any glucose level over 140 causes damage , whether adult or child.
      Good luck.

      Tin

  2. QUESTION:
    what is an acceptable sugar level in your blood regarding diabetes?

    • ANSWER:
      I tested 81mg/dl, this morning… to me, that’s acceptable. Actually, anything between 70 and 110 fasting is acceptable. Anything under 140 after a meal is acceptable. The higher you go beyond those figures, the more concern you should have. There’s a very handy chart on this page:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Glucose_tolerance_test

      If you’re in Canada or the UK, just divide those numbers by 18 to get mmol/l.

  3. QUESTION:
    What is the highest “acceptable” blood sugar peak?
    After you eat a meal, how high should your blood sugar go? Even if it returns to “normal” levels within 2 hours, what is the highest peak that is OK? Is anything OK as long as it returns to normal? My daughter is having peaks in the 225-250 range on a fairly regular basis (she is 4 and of normal weight), but her bg does usually come down within 2-3 hours.
    I should add that she does not have a diagnosis of diabetes and that all of these readings are with a home meter. She has seen an endocrinologist who is not concerned because there are no documented venous blood draws over 200.
    Fasting blood sugar is almost always normal. It is the postprandial blood sugars that are well over 200.

    • ANSWER:
      i believe that a fasting blood sugar test should be obtained, and there has to be several readings before she could actually be diagnosed as a “diabetic”. just watch for signs and symptoms of hyperglycemia(high blood sugar) increased thirst, increased urination, increrased hunger, fatigue, dry mouth, blurred vision, change in mental status.

  4. QUESTION:
    Blood sugar levels – need clarification please?
    My mother and father are both diabetic and have been for years. Recently they resumed testing their sugar every couple hours, and I haven’t tested mine in about a year, so I was curious about my blood sugar level. So before eating this morning at around 8am, I tested my sugar and the tester came up with a level of 44. It was strange to me and I called my dietitian. She told me to eat something and get back to her after I tested my sugar again 1-2 hours after eating. The monitor came up with a value of 90. I’ve not been able to get back to her since then, but I’m wondering – is this something I should be concerned about? Is this possibly a pre-diabetic condition or is a level like this relatively acceptable?
    1. I am 22 years old, have not been diagnosed with diabetes and both my parents are type 2 diabetics for at least the past 10 years.

    2. Recently, I have been sleeping at least two hours more than usual. I would wake up at night about twice but usually I would soon fall back asleep. However, sometimes I will not be able to sleep after waking up, Two nights ago, I went to bed at 10pm and woke up at 3am and even though very tired, I was unable to fall back asleep. Upon coming home last night I could barely keep my eyes open and was visibly nodding off on the way home. I woke up not sleepy, but exhausted this morning.

    3. I am not someone who enjoys sweet things. That being said, I’ve been having a pretty open appetite lately and it seems that when I eat, I gravitate towards breads and sweet foods.

    4. In addition, I have had astigmatism for many years, but lately I’ve found myself having to put my eyes right up to the computer or television to make out the words. There’s been a noticeab
    Additional: I’m sorry but yahoo answers cuts off my details for some reason.

    To re-iterate point 4:

    4. In addition, I have had astigmatism for many years, but lately I’ve found myself having to put my eyes right up to the computer or television to make out the words. There’s been a noticeable deterioration in my eyesight over the past couple weeks. I find difficulty driving lately, even with my glasses.

    Thank you to those who have answered so far, it’s appreciated (except the spammer).
    Also friends, please note that diabetics don’t only suffer from high blood sugar :/ Overproduction of insulin results in low blood sugar which can be a malfunction of the pancreas as well.

    • ANSWER:
      The reason your dietitian advised you to have something to eat and then get back to her is because your blood glucose level was low enough to be termed a hypoglycemic event. (That just indicates lower than ‘normal’ blood glucose level.)

      Unfortunately, with having both parents with type 2 diabetes DOES put you at increased risk of developing type 2 diabetes yourself. Some people MAY experience the hypoglycemic events, just as you did, prior to developing hyperglycemia … higher than ‘normal’ blood glucose levels. It’s when the hyperglycemia becomes persistent that a diagnosis would be made … assuming that doctors don’t catch it at an earlier stage where some doctors call it pre-diabetes. (Not all agree with the use of that term, stating that you’re either diabetic or you’re not.)

  5. QUESTION:
    Will a type 1 diabetic definately show on a fasting blood glucose test?
    Is it possible for an undiagnosed type 1 diabetic to have an acceptable sugar level in a blood test after fasting?
    And the same for an undiagnosed type 2 diabetic?

    please only answer if you know for sure as this is for a research project.

    • ANSWER:
      NO it is not possible to have a normal fasting blood sugar in type 1by its nature will always be raised
      type 1 classically polyuria,polydipsia and weight loss.
      Often will present with coma and ketosis

      A normal fasting blood sugar result is lower than 100 milligrams of glucose per deciliter of blood (mg/dL).

      fasting blood sugar level is 100 mg/dL to 125 mg/dL, you have impaired fasting glucose — prediabetic

      A fasting blood sugar level of 126 mg/dL or higher is consistent type 1 or type 2 diabetes

      If your blood sugar level is higher than 200 mg/dL and you have signs or symptoms of diabetes, diagnosis confirmed

      Type 2 will often be found incidentally-classically overweight middle age
      infections, bacterial or fungal common presentation-e.g. boils or vaginitis

  6. QUESTION:
    Will a fiber rich diet bring blood sugar back down from 270?
    My best friend was just diagosed with Type 2 Diabetes (today) and spent the day in the ER (blood sugar was up at 585 and stabalized at 270). He knows he needs to have 145 or lower to be within acceptable limits. But after nearly 10 hours on an insulin IV his sugar level stayed at the 270 marker. He hasn’t eaten all day ( got there aroun 4:00am).

    • ANSWER:
      When your friend is stablized , her’s what must be done to keep glucose levels in control:
      There are 4 key steps to controlling glucose levels :

      1) EXERCISE- Walking is fine but Nordic Walking is Great. Exercise also lowers Glucose levels , lowers Cholesterol and lowers Blood Pressure. Google it.Exercise is Non-Negotiable !!!Thats why it is Number 1 on the list.
      2) Knowledge- http://www.phlaunt.com/diabetes/index.ph… This is a great site for info
      3) Meds. Metformin to start. Never , ever take Actos or Avandia. They may kill you. Bone fractures, heart problems and what diabetics really don’t need is that they change Bone Stem Cells to Fat Cells.Also never ever take Onglyza or Januvia . They can can inhibit the bodys immune system and let cancer spread.
      4) Diet- A low carb diet is in order. I can’t count carbs so I use Mendosa’s Glycemic Index Diet. Great for the whole family. http://www.mendosa.com/gilists.htm

      And 145 is not acceptable. Below 100 is acceptable for a diabetic.
      With the above he will get their. Don’t forget to remember what I said about the Killer drugs.

      Take care

      TIN

  7. QUESTION:
    What is acceptable for diabetic glucose monitoring in hospital?
    If a diabetic is in hospital and being treated with an infection which is affecting his blood sugar levels would you accept blood sugar testing twice a day is adequate?

    • ANSWER:
      they say to check it 3 times a day when healthy, so for sure i would check it more often if sick….doesn’t sound like enough times to me.

  8. QUESTION:
    Is this normal blood sugar: 80′s before breakfast; 90′s before lunch?
    Hi, doctor is having me monitor my blood-sugar (possible hypoglycemia). It is consistently in the 80′s before breakfast. Before lunch, consistently mid-90′s. Are these acceptable levels?

    I’m seeing that doctor today and want to go in with an idea of whether or not my levels seem reasonable.

    • ANSWER:
      A NON diabetics normal range for blood sugars are 70 to 100 fasting and 70 to 120 2 hours after a meal. Sounds like yours are fine. Hypoglycemia is not always a consistant thing. It can bother you one day, but not the next. It is usually worse during warmer months when you are more active. I was hypoglycemic from age 11 til I was diagnosed with diabetes when I was almost 40. Many times being hypoglycemic can be a prelude to developing type 2 diabetes. Stay away from sugary foods and foods that contain bad carbs. Eat about 6 small meals a day instead of 3 larger ones. Always carry a snack that contains good carbs with you.

  9. QUESTION:
    Why would the physician give the patient cortisol? What problems would arise from this treatment?
    A physician notes that individuals with a tumor on the pancreas secrete unusually high levels of insulin. Unfortunately, insulin in high concentrations causes blood sugar levels to fall below the normal acceptable range. In attempt to correct the problem, the physician decides to inject the patient with cortisol. Why would the physician give the patient cortisol? What problems would arise from this treatment?

    • ANSWER:
      To the guy above me: Glucagon may be the opposite of insulin but it will not lower the insulin levels. It will only regulate the metabolism. The patient would be better off taking an insulin blocker to avoid a liver problem. Cortisol counter acts insulin by stimulating gluconeogenesis and inhibiting the use of glucose by decreasing the amount of transport proteins. Gluconeogenesis is the metabolism process that makes glucose. By having more glucose and the transporter protein for glucose being shut down, the body thinks it is in a “well fed” state (or has enough energy). The state then tells the liver “woa woa woa we’re stuffed, no need for more energy” so they turn the glucose into glycogen which then lowers the insulin and raises the glucagon.
      This was a good move on the doctors pair because Cortisol is a hormone which means it moves really fast, so the effect of the treatment was fast. As for prolonged exposure to the cortisol here is a list i found:

      “Impaired cognitive performance
      Suppressed thyroid function
      Blood sugar imbalances such as hyperglycemia
      Decreased bone density
      Decrease in muscle tissue
      Higher blood pressure
      Lowered immunity and inflammatory responses in the body, slowed wound healing, and other health consequences
      Increased abdominal fat, which is associated with a greater amount of health problems than fat deposited in other areas of the body. Some of the health problems associated with increased stomach fat are heart attacks, strokes, the development of metabolic syndrome, higher levels of “bad” cholesterol (LDL) and lower levels of “good” cholesterol (HDL), which can lead to other health problems!””

      Do remember that this is only a long exposer to cortisol. For the process that the Doctor did, or a quick fix to the insulin, there would be relatively low symptoms other than slightly increased blood pressure
      Hope that helped

  10. QUESTION:
    Can someone please help me!!!?
    One positive attribute of dietary fat is that it’s a good source of?
    A)water
    B)boron
    C)vitamin C
    D)energy

    Which one of the following choices is the best way to control Type II diabetes?
    A)Inject insulin
    B)Avoiding all simple sugars
    C)Adopting a healthy diet & excercising
    D)Avoiding salt

    which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A)Apple wedges & carrot sticks
    B)small bowl of chili beans & rice
    C)Corn on the cob
    D)Pasta salad with vinaigrette dressing

    which on of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A)use amino acid powders from a health food store
    B)eat more high-protein foods
    C)avoid vegetarian diets
    D)eat a healthy,balanced diet & follow a regular firness program

    High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A)type II diabetes
    B)heart disease
    C)thyroid disease
    D)osteoporosis

    saturated fats found in animal products,such as bacon & cheese,are also called?
    A)cholesterol
    B)triglycerides
    C)lipids
    D)amino acids

    an elevated HDL is considered a?
    A)risk factor for osteoporosis
    B)risk factor for artritis
    C)less harmful form of cholesterol found in the boady
    D)more harmful form of cholesterol found in the body

    How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A)take a pill that helps to digest lactose
    B)eat green leafy vegetables,nuts,and enriched soy products
    C)eat lots of fresh shellfish
    D)eat lots of whole grains

    which of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamin?
    A)they can cause gastric upset,diarrhea,and kidney stones
    B)they provide no risk of vitamin toxicity
    C)they can be stored in the body
    D)they help build collage & aid in healing

    The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A)blood sugar levels
    B)weight loss
    C)excercise performance
    D)blood pressure

    what are the heath benefits of zinc?
    A)reduced muscle fatigue
    B)proper wound healing
    C)control of blood pressure
    D)lung efficiency

    which one of the following factors contributes to hypertension?
    A) A vegotous exercise regimen
    B) A lack of sleep
    C) A diet that lacks protein
    D) A high-fat diet

    which one of the following choices is the best option for vegan snack?
    A)Vanailla soymilk,peanut butter,& pretzels
    B)Almond milk with butter cookies
    C)Chocolate soymilk with angel food cake
    D)Tomato jucie & macaroni & cheese

    how should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A)80% carbohydrates,20% proteins
    B)60% carbohydrates,40% proteins
    C)60% carbohydrates,30% fats,10% proteins
    D)80% proteins,10%carbohydrates,10% fats

    A person who is lactose intolerants would have difficulty digesting which one of the following foods?
    A)grilled veggie burg on a sesame bun
    B)low-fat cheesecake with rasberries
    C)turkey hot dog with mustard
    D)three-bean salad

    which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A)sliced bananas,walnuts,& orange sections
    B)baked potato chips & sparkling water
    C)green salad with ranch dressing
    D)unsalted pretzels & cheddar cheese

    To derive energy from food,you must eat foods that contain?
    A)vitamins & minerals
    B)carbohydrates,proteins,and fats
    C)water
    D)fiber

    which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person who is gluten intolerant?
    A)microwave popcorn & carrot sticks
    B)peanut butter on whole-wheat toast
    C)bread sticks with low-fat dressing
    D)orange jucie & graham crackers

    • ANSWER:
      A lot of question to answer.

      Could do it, but that would deny you the chance to do some research.

      Also, would take me too long. Please do some research, and answer the questions yourself. You will be able to do it, and feel better in yourself for doing so, rather than copying answers, that could be wrong anyway.

  11. QUESTION:
    Can someone please help me with my homework….?
    One positive attribute of dietary fat is that it’s a good source of?
    A)water
    B)boron
    C)vitamin C
    D)energy

    Which one of the following choices is the best way to control Type II diabetes?
    A)Inject insulin
    B)Avoiding all simple sugars
    C)Adopting a healthy diet & excercising
    D)Avoiding salt

    which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A)Apple wedges & carrot sticks
    B)small bowl of chili beans & rice
    C)Corn on the cob
    D)Pasta salad with vinaigrette dressing

    which on of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A)use amino acid powders from a health food store
    B)eat more high-protein foods
    C)avoid vegetarian diets
    D)eat a healthy,balanced diet & follow a regular firness program

    High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A)type II diabetes
    B)heart disease
    C)thyroid disease
    D)osteoporosis

    saturated fats found in animal products,such as bacon & cheese,are also called?
    A)cholesterol
    B)triglycerides
    C)lipids
    D)amino acids

    an elevated HDL is considered a?
    A)risk factor for osteoporosis
    B)risk factor for artritis
    C)less harmful form of cholesterol found in the boady
    D)more harmful form of cholesterol found in the body

    How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A)take a pill that helps to digest lactose
    B)eat green leafy vegetables,nuts,and enriched soy products
    C)eat lots of fresh shellfish
    D)eat lots of whole grains

    which of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamin?
    A)they can cause gastric upset,diarrhea,and kidney stones
    B)they provide no risk of vitamin toxicity
    C)they can be stored in the body
    D)they help build collage & aid in healing

    The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A)blood sugar levels
    B)weight loss
    C)excercise performance
    D)blood pressure

    what are the heath benefits of zinc?
    A)reduced muscle fatigue
    B)proper wound healing
    C)control of blood pressure
    D)lung efficiency

    which one of the following factors contributes to hypertension?
    A) A vegotous exercise regimen
    B) A lack of sleep
    C) A diet that lacks protein
    D) A high-fat diet

    which one of the following choices is the best option for vegan snack?
    A)Vanailla soymilk,peanut butter,& pretzels
    B)Almond milk with butter cookies
    C)Chocolate soymilk with angel food cake
    D)Tomato jucie & macaroni & cheese

    how should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A)80% carbohydrates,20% proteins
    B)60% carbohydrates,40% proteins
    C)60% carbohydrates,30% fats,10% proteins
    D)80% proteins,10%carbohydrates,10% fats

    A person who is lactose intolerants would have difficulty digesting which one of the following foods?
    A)grilled veggie burg on a sesame bun
    B)low-fat cheesecake with rasberries
    C)turkey hot dog with mustard
    D)three-bean salad

    which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A)sliced bananas,walnuts,& orange sections
    B)baked potato chips & sparkling water
    C)green salad with ranch dressing
    D)unsalted pretzels & cheddar cheese

    To derive energy from food,you must eat foods that contain?
    A)vitamins & minerals
    B)carbohydrates,proteins,and fats
    C)water
    D)fiber

    which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person who is gluten intolerant?
    A)microwave popcorn & carrot sticks
    B)peanut butter on whole-wheat toast
    C)bread sticks with low-fat dressing
    D)orange jucie & graham crackers

    • ANSWER:
      haha help, more like do it for you!

  12. QUESTION:
    Fitness And Nutrition?
    1. One positive attribute of dietary fat is that it’s a good
    source of
    A. water. C. vitamin C.
    B. boron. D. energy.
    2. Which one of the following choices is the best way to control
    Type II diabetes?
    A. Injecting insulin
    B. Avoiding all simple sugars
    C. Adopting a healthy diet and exercising
    D. Avoiding salt
    3. Which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A. Apple wedges and carrot sticks
    B. Small bowl of chili beans and rice
    C. Corn on the cob
    D. Pasta salad with vinaigrette dressing
    4. Which one of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A. Use amino acid powders from a health food store.
    B. Eat more high-protein foods.
    C. Avoid vegetarian diets.
    D. Eat a healthy, balanced diet and follow a regular fitness program.
    5. High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A. Type II diabetes C. Thyroid disease
    B. Heart disease D. Osteoporosis
    6. Saturated fats found in animal products, such as bacon and cheese, are also called
    A. cholesterol. C. lipids.
    B. triglycerides. D. amino acids.
    7. An elevated HDL is considered a
    A. risk factor for osteoporosis.
    B. risk factor for arthritis.
    C. less harmful form of cholesterol found in the body.
    D. more harmful form of cholesterol found in the body.
    8. How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A. Take a pill that helps to digest lactose.
    B. Eat green leafy vegetables, nuts, and enriched soy products.
    C. Eat lots of fresh shellfish.
    D. Eat lots of whole grains.
    9. Which one of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamins?
    A. They can cause gastric upset, diarrhea, and kidney stones.
    B. They provide no risk of vitamin toxicity.
    C. They can be stored in the body.
    D. They help build collagen and aid in healing.
    10. The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A. blood sugar levels. C. exercise performance.
    B. weight loss.
    11. What are the health benefits of zinc?
    A. Reduced muscle fatigue C. Control of blood pressure
    B. Proper wound healing D. Lung efficiency
    12. Which one of the following factors contributes to hypertension?
    A. A vigorous exercise regimen C. A diet that lacks protein
    B. A lack of sleep D. A high-fat diet
    13. Which one of the following choices is the best option for a vegan snack?
    A. Vanilla soymilk, peanut butter, and pretzels
    B. Almond milk with butter cookies
    C. Chocolate soymilk with angel food cake
    D. Tomato juice and macaroni and cheese
    14. How should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A. 80 percent carbohydrates, 20 percent proteins
    B. 60 percent carbohydrates, 40 percent proteins
    C. 60 percent carbohydrates, 30 percent fats, 10 percent proteins
    D. 80 percent proteins, 10 percent carbohydrates, 10 percent fats
    15. A person who is lactose intolerant would have difficulty digesting which one of the
    following foods?
    A. Grilled veggie burger on a sesame bun C. Turkey hot dog with mustard
    B. Low-fat cheesecake with raspberries D. Three-bean salad
    16. Which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A. Sliced bananas, walnuts, and orange sections
    B. Baked potato chips and sparkling water
    C. Green salad with ranch dressing
    D. Unsalted pretzels and cheddar cheese
    17. To derive energy from food, you must eat foods that contain
    A. vitamins and minerals. C. water.
    B. carbohydrates, proteins, and fats. D. fiber.
    18. Which one of the following choices is a simple sugar?
    A. Glucose C. Lactase
    B. Orange juice D. Chocolate
    19. Which one of the following snack combinations will best satisfy a person’s daily
    fluid requirements?
    A. Ice cream, sherbet, and fruit
    B. Bananas, whole-wheat bread, and water
    C. Fresh fruit, green salad, water
    D. Fruit juice, energy bars, cold cereal
    20 Which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person
    who is gluten intolerant?
    A. Microwave popcorn and carrot sticks
    B. Peanut butter on whole-wheat toast
    C. Bread sticks with low-fat dressing
    D. Orange juice and graham crackers

    • ANSWER:
      1 d
      2.c
      3.b
      4.d
      5.b
      6.b
      7.d
      8.b
      9.c
      10.a
      11.b
      12.b
      13.d
      14.c
      15.b
      16.a
      17.a
      18.b
      19.c
      20.b

      alright… i hope i did well!

  13. QUESTION:
    Diabetics have you ever had this problem?
    Hubby is a diabetic. lately he has been having more trouble keeping his sugar at an acceptable level.We knew this was coming as the doctor told us that over time it gets harder.But what really concerns me is he is so wiped out lately. today at 5 pm he took his sugar for the first time today( note our household runs on a third shift schedule so this would actually be early to mid day for him) and it was 235 and he hadn’t eaten or drank anything at all. He is due back to the doctor on the 25th of this month but I’m thinking he needs to go back earlier.My sister in law tonight said she was wondering it it was his adrenal system(? okay I admit I’m clueless on this). He’s tired all the time, no energy,has to force himself to eat, and I might add he also has had a back surgery.He became diabetic after the surgery.What scares me the most is he says he feels like he is dying! wtf! I guess my question is if you are diabetic when did keeping your sugar under control become harder and does any of what is going on with the hubby sound familiar to you. his blood pressure ,triglycerides, and weight are all good also the last time we were at the doctor his A1C score was a 6.5. Any idea what is going on?

    • ANSWER:
      Sometimes diabetes doesn’t make a whole lot of sense. Take those mornings that your husband wakes up with blood glucose that’s higher than it was when he went to sleep. You’d think that not eating for those seven or eight hours would give him a lower blood glucose.

      The dawn phenomenon is a natural rise in blood glucose between the hours of 4:00 a.m. and 8:00 a.m., and it occurs because of hormonal changes in the body.

      Treatment for dawn phenomenon depends on how he treat his diabetes. If he take insulin, he may be able to adjust his dosing so that peak action occurs closer to the morning rise in his blood glucose. If he has type 2, diabetes pills provide options as well adding Metformin as it aids the liver.

      The Somogyi effect, named for researcher Michael Somogyi, PhD, who studied and first described it, is his body’s response to a low that he had while he was sleeping. The body responds to those hormones by raising blood glucose—sometimes too much.

      He would treat this the opposite way of how he would treat dawn phenomenon. He could have a snack before he goes to sleep or reduce his insulin infusion at night. If he takes NPH, he can switch to an insulin that won’t dip him down at 3:00 a.m. It’s a good idea to check his blood glucose if he wakes up sweating or with headaches, as those are signs of a low.

      Sometimes his insulin just runs out or wears off. Then it’s a matter of him and his doctor adjusting his insulin regimen accordingly. If it’s insulin waning, he could look at splitting your basal insulin or taking it at a different time of the day. If he takes NPH at supper, he could move it closer to bedtime.

      Before he and his doctor can adjust his diet or medications to handle high morning blood glucose he has to know what’s the culprit. There’s one simple way: Check his blood glucose at 3:00 a.m. for several nights in a row. You need to see where his blood glucose is at bedtime, at 3:00 a.m., and in the morning. If his blood glucose is fairly even between bedtime and 3:00 a.m., but then rises between 3:00 a.m. and morning, chances are he’s experiencing dawn phenomenon.
      If his blood glucose is low at 3:00 a.m., he’s most likely experiencing the Somogyi effect.
      If his blood glucose is higher at 3:00 a.m. than at bedtime and higher still in the morning, his insulin is probably waning or not working properly.

      His having diabetes, chances are he’ll experience the occasional high morning blood glucose. That’s not something to fret about too much. But if it happens regularly, then it’s time to call your doctor. He should also suspect a problem when his morning blood glucose is the highest of the day, and when it is consistently high for the rest of the day after that. If it’s significant, it should be dealt with because those who have high blood glucose in the morning tend to have high blood glucose all day, so its important to seek his doctor’s care and have him/her get your husband’s blood sugars stabilized in order to prevent diabetic complications– try to do this as soon as you can.

      Hope this helps.

  14. QUESTION:
    Diabetes type II – could this be?
    Good Morning

    I have just made a GP appointment to discuss some worrying symptoms which I have developed over the last 3 days. I just wanted to get some feedback from the community before I go to the doctors to help prepare me for what I might hear. Hope you can help.

    I am a 34 year old male of acceptable weight / BMI for height. I am fit and healthy at the moment although I have had a recent history of Pulmonary Embolism and DVT, the cause of which has never been diagnosed – my blood is fine and levels are within ranges. I’ve had no presentments of DVT symptoms in over 12 months.

    Now, over the last week I have been have blurred vision, specifically peripheral vision which I managed to fix by eating something on each occassion.

    2 days ago I notice some red marks appearing on my left shin. They are clustered in the centre of my shin, they are not really sore or itchy and they resemble what I would describe as a burn type wound. They are deep red in colour with a smooth surface, no scab. This morning I noticed some smaller red raised dots appearing on my right shin, about 3 or 4 again in the centre of my leg. There are no other marks or blemishes elsewhere on my body.

    I have lost a little weight over the last month but I attributed this to a nasty flu which I had for most of december. I also blamed the flu for my loss of appetite and disinterest in food in general. I have a general aversion to sweet foods but can occassional cravings for chocolate and sugary drinks, I even have developed a taste for sugar in my tea.

    I am not urinating any more than usual and I do not have an excessive thirst.

    Could these be early signs of type II?

    Thanks for your help

    • ANSWER:
      Your response does not sound like type 2 diabetes but it’s really easy to confirm with a blood test from your doctor’s office. Some types of diabetes, especially type 1, don’t always show common traits between all individuals.

      I really think he/she is going to be looking for some other reason though first.

      If you just want some good background information that you can see before your appointment check at this site below. It can answer a lot of the questions you have so you will be better prepared for your appointment.